Suomalaisyritys Dispelix toimittaa amerikkalaiselle Collins Aerospacelle valojohdekomponentteja puolustus- ja ilmailuteollisuuden lisätyn todellisuuden ratkaisuihin. Dispelix on virtuaalisilmikoita valmistavan Varjon lisäksi jo toinen AR-teknologioita Yhdysvaltoihin vievistä suomalaisyrityksistä.
Lisätyn todellisuuden (AR) teknologioissa on yleisesti nähty paljon mahdollisuuksia puolustus- ja ilmailualalla. Kun esimerkiksi lentotiedot tulevat näkyviin silmien eteen tuulilasinäyttöön, lentäjän ei tarvitse katsoa alas ohjaamoon.
AR-teknologialla voidaan myös projisoida suojalasien tai lämpönäkölasien käyttäjän näkökenttään reaaliaikaista dataa, kuten kohteiden etäisyyksiä, ympäristön karttoja tai varoituksia. Tämä parantaa mahdollisuuksia tehdä päätöksiä nopeasti ja tarkasti.
Displexin toimitusjohtaja Antti Sunnarin mukaan tekoälyn kehitys vauhdittaa AR-laitemarkkinan ja siten myös näyttökomponenttimarkkinan kasvua lähivuosina. Sunnarin mukaan puolustusalan markkina on auki nyt, ja kuluttajamarkkinan kasvun odotetaan kiihtyvän toden teolla lähivuosina, kun suuret amerikkalaiset kuluttajateknologiayhtiöt lanseeraavat tuotteitaan.
Nyt AR-teknologioiden hyödyntämiseen eri käyttötarkoituksiin on alalla entistäkin paremmat edellytykset, kun AR-laitteiden näyttökomponentteja kehittävä ja toimittava suomalainen Dispelix on solminut toimitussopimuksen yhdysvaltalaisen Collins Aerospacen kanssa.
Yhtiöt kertoivat asiasta yhteisessä tiedotteessaan perjantaina 25.10. Siitä, mihin tuotteisiin ja käytännön sovelluksiin yhteistyö tähtää, ei ole julkista tietoa. Sopimus on tiedotteen mukaan kuitenkin pitkäaikainen, ja sen myötä Dispelixin teknologialla on mahdollisuus päästä globaalisti Collinsin ilmailu- ja puolustusalan asiakaskunnan käyttöön.
Amerikkalainen Collins Aerospace kuuluu RTX-konserniin, joka on yksi maailman suurimmista ilmailu- ja puolustusalan teknologiayhtiöistä. Konsernissa valmistetaan muun muassa lentokoneiden moottoreita, kyberturvallisuustuotteita, ohjuksia, ilmapuolustusjärjestelmiä, satelliitteja ja drooneja.
Koko konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 68,92 miljardia dollaria ja pelkästään Collins Aerospacen liikevaihto 26,2 miljardia dollaria. Vertailun vuoksi puolustusteollisuusyritys Patrian liikevaihto oli viime vuonna 733 miljoonaa euroa. Dispelix on puolestaan VTT:n spinoffina 2015 perustettu ns. kaksikäyttöteknologiayhtiö, joka suunnittelee ja valmistuttaa läpinäkyviä optisia näyttöjä eli valojohdenäyttökomponentteja monenlaisiin lisätyn todellisuuden laitteisiin.
Dispelixiin ovat sijoittaneet kansainvälisistä yhtiöistä teollisuussijoitus TESI:n lisäksi muun muassa 3M ja Atlantic Bridge. Tesin lisäksi muita mukana olevia suomalaisista pääomasijoitusyhtiöitä Lifeline Ventures, Tesi ja VTT Ventures (nyk. Voima Ventures). Dispelixillä on tällä hetkellä käynnissä noin 7,4 miljoonan euron rahoituskierros yhteistyössä kasvusijoituspalvelu Springvestin kanssa. Lisätiedot Springvestin sivuilta.
Lisää: Dispelixin teknologia (LINKKI) ja aiemmat yrityksen teknologiaa ja tuotteita käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja myös AR-silmikkoyhtiö Varjo Technologiesia käsitelleet uutiset (LINKKI).
Kuva: Displexin silmälasiformaattiin kehitetty valojohdenäyttökomponentti. Kuvan näyttökomponentti on valmistettu halkaisijaltaan 20 senttimetrin kokoiselle, suuren taitekertoimen lasikiekolle. Kuva: Dispelix Oy.