Suomen Akatemia tukee 6G- ja kvanttitutkimusta miljoonalla eurolla

Suomen Akatemia tukee yhdessä Etelä-Korean kansallisen tutkimusrahoittajan (National Research Foundation, NRF) kanssa 6G- ja kvanttiteknologioiden tutkimusta. Akatemia rahoittaa suomalaisosapuolia yhteensä miljoonalla eurolla.

Suomi on tunnistanut Etelä-Korean kanssa  kvanttiteknologian ja tulevaisuuden 6G:n tutkimuksen molempia maita kiinnostaviksi tutkimusyhteistyön aihealueiksi. Sen kehittämistä vahvistetaan Etelä-Korean kanssa miljoonan euron rahoituksella. Samalla pyritään vahvistamaan Etelä-Koreassa ja suomalaisissa yliopistoissa sekä tutkimuslaitoksissa työskentelevien tutkijoiden välistä tutkimusyhteistyötä ja käytännön tasolla tehtävää yhteistoimintaa.

Kolmivuotisia hankkeita on kaikkiaan neljä ja tutkijat työskentelevät Oulun yliopistossa, Tampereen yliopistossa, Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa. Hankkeita ovat Oulun yliopiston Mehdi Bennisin semantiikka-alkuperäinen viestintä ja protokollaoppiminen 6G:ssä, Tampereen yliopiston Taneli Riihosen massiivisten ja turvallisten matalan kiertoradan 6G-satelliittiverkkojen sisimmän teknologian kehitys.

Muita mukana olevia hankkeita ovat Aalto-yliopiston Zhipei Sunin optisesti suunnitellut Moiré Quantum -materiaali ja Helsingin yliopiston Filip Tuomiston skaalautuva korkean tuoton menetelmä negatiivisesti varattujen kvanttidefektien dynaamiseen parinmuodostukseen timantissa kvanttiteknologioita varten.

Lisää: Suomen akatemian tiedote 5.11.2024 (LINKKI).

Kuvituskuva: Oulun yliopisto / 6G