Samalla kun Kajaanin Lumin uusimmat tehosijoitukset julkistettiin kertoi valtiollinen CSC-superlaskentakeskus uuden superkoneen hankinnasta. Käytännössä Suomi hankkii kokonaan uuden kansallisen laskennan ja datanhallinnan ympäristön, joka koostuu uudesta supertietokoneesta, datanhallintajärjestelmästä ja pilvilaskentakapasiteetista. Hankinnan arvo on lähes 30 miljoonaa euroa.
Suomen CSC – Tieteen tietotekniikan keskus on sopinut uuden laskentaympäristön toimituksesta tietotekniikkayhtiö Eviden kanssa. Uusi supertietokone – Roihu nimeltään kolminkertaistaa Suomen nykyisten kansallisten supertietokoneiden laskentaresurssit ja mahdollistaa tulevat tieteelliset läpimurrot. Kone perustuu Evidenin BullSequana XH3000 -hybridijärjestelmään ja se korvaa CSC:n nykyiset kansalliset supertietokoneet Mahdin ja Puhdin.
Roihu sijoitetaan CSC:n Kajaanin datakeskukseen ja se pyritään ottamaan käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä. Supertietokoneen lisäksi CSC – Tieteen tietotekniikan keskus uusii datanhallintajärjestelmä Altaan ja hankkii lisää tutkimuksen pilvilaskentakapasiteettia.
Hankittava laskentaympäristö suunnitellaan ja rakennetaan juuri suomalaisten ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijoiden tarpeisiin. Supertietokone Roihu tarjoaa suomalaisten tutkijoiden enemmistölle tehokkaan ja monipuolisen laskentaympäristön ja varmistaa suomalaisen tutkimuksen kilpailukyvyn.
Roihussa on huomattavasti enemmän GPU-kapasiteettia kuin CSC:n nykyisissä supertietokoneissa Puhdissa ja Mahdissa, ja suorituskykyinen tallennusjärjestelmä mahdollistaa suurten data-aineistojen tehokaan käsittelyn. Roihun teoreettinen huipputeho on yhteensä 49 Pflops eli 49 tuhatta biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa.
GPU:t soveltuvat erinomaisesti tekoälyn hyödyntämiseen ja suurten datamäärien analysointiin. Enemmistö CSC:n tekoälyyn liittyviä palveluita käyttävistä tutkijoista kouluttaa pieniä tai keskisuuria malleja, joihin Roihu soveltuu hyvin. Roihu mahdollistaa myös koneoppimisen arkaluonteisella tai luottamuksellisella datalla.
Tekoälykäytön lisäksi Roihu soveltuu hyvin monipuolisesti eri alojen tutkijoiden tarpeisiin. Tutkijat voivat esimerkiksi analysoida audio- ja videoaineistoja, mallintaa atomitasolla entsyymien ja proteiinien toimintaa, etsiä potentiaalisia lääkeaineyhdisteitä laajoista kirjastoista, tutkia mannerjäätiköitä ja laskea ilmastoskenaarioita.
Koneen CPU-kapasiteetti tarjoaa helppokäyttöisen alustan kaikille tieteenaloille. Uutena kasvavana piirteenä on korkeakoulujen opetuskäyttö, jossa ei tarvita suuria laskentaresursseja, mutta käyttäjämäärä on hyvin laaja. Suurteholaskennan hyödyntäminen jo opiskeluvaiheessa turvaa tulevien tutkijapolvien osaamisen kaikille tieteenaloille ja teollisuudelle.
Koko ympäristöä palvelevan datanhallintajärjestelmä Altaan tallennuskapasiteettia kasvatetaan. Allas on tarkoitettu projektinaikaista tallennusta varten. Monimuotoisen laskennallisen tutkimuksen tukemiseksi pilvipalvelu Poutaa uusitaan.
Lisää: Uutinen Lumi-tietokoneen sijoituksesta superkoneiden top-500-listalla, 19.11.2024 (LINKKI).
Kuva: CSC Mahti
Uusi superkone Roihu
- Teoreettinen huipputeho on yhteensä 49 Pflops (Peta floating point operations per second) eli 49 tuhatta biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa.
- CPU-osuus: 486 laskentasolmua, joissa on kaksi 192-ytimistä AMD Turin CPUta. Laskentaytimiä on yhteensä 186624.
- GPU-osuus: 132 laskentasolmua, joissa on 528 Nvidia GH200 GPUta. GPU-erityissolmuja visualisointiin ja erityssolmuja laajennetulla muistilla.