Euroopan avaruusjärjestö etsii uusia startuppeja – Slush alkaa

Euroopan avaruusjärjestö ESA etsii Aalto-yliopiston startup-kiihdyttämön kautta avaruuteen liittyvien startupeja. Siihen tarjoaa hyvän mahdollisuuden myös tänään Helsingin messukeskuksessa avautuva Slush-tapahtuma, joka kerää yhteen jopa viisituhatta startup-yrittäjää ja tuhansia kansainvälistä rahoittajaa. Aalto-yliopisto tuo tapahtumaan 12 radikaalia tutkimusohjelmaansa.

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Suomessa toimiva yrityshautomo ESA BIC Finland järjestää Suomessa vuosittain kaksi hakukierrosta, joissa varhaisen vaiheen startupit voivat hakea mukaan ESA:n yrityshautomo-ohjelmaan. Mukaan päästäkseen ei tarvitse suunnitella pelkästään satelliitteja vaan aiheena voi olla mikä muukin avaruuteen liittyvä teknologia.

“Se  voi olla esimerkiksi satelliittidataan perustuva liiketoiminta, avaruusolosuhteisiin soveltuvat viljelymenetelmät tai äärimmäisessä kylmyydessä toimivat materiaalit’’, kertoo ESA BIC Finlandin projektipäällikkö Kaisa Ahonen. Aallon ESA BIC -yhteisö esitteli toimintaansa jo alkuviikosta Otaniemessä järjestetyssä Space Startup Network Mixer -tapahtumassa,

Kuva: UT

Hyvä esimerkki ohjelmaan syksyllä 2024 mukaan valituista yrityksistä esimerkiksi NorthBase on ensimmäinen yksityinen satelliittien maa-asemien rakentaja, joka hakeeseuraavaksi kansainvälistä kasvua. Toinen ohjelmaan valituista uusista startupeista on helsinkiläinen Koko Forest, joka kehittää uusia prosesseja metsien terveystarkkailuun käyttäen korkean resoluution satelliittikuvia.

Kiihdyttämän ohjelmaan mukaan pääsyn edellytyksenä ovat avaruuteen liittyvä liiketoiminta, alle viiden vuoden ikä ja liiketoiminnan sijoittuminen Suomeen.

Hakuprosessin läpäisevät yritykset saavat hautomolta monipuolista tukea – esimerkiksi liiketoiminnan rahoitukseen, viestintään, markkinointiin ja tiimin rakentamiseen liittyviä valmennuksia ja teknistä apua kumppaniyrityksiltä. Osallistujat pääsevät myös osaksi Aalto-yliopiston Startup Centerin ja sen suomalaisten kumppaneiden sekä ESA BIC:in kansainvälistä yhteisöä.

ESA BIC -ohjelman hakuaika on jo alkanut ja kestää 23. helmikuuta 2025 asti. Ensimmäistä kertaa hakijoilta vaaditaan myös vastuullisuuden huomioimista suunnitelmissaan.

Slush-tapahtumassa Aalto-yliopiston osastolla on Startup Centerin lisäksi mukana 12 uutta innovaatiota tavoittelevaa tutkimusohjelmaa. Mukana on esimerkiksi  äänentallennusteknologian, joka mahdollistaa immersiivisen äänimaailman  (spatial audio) tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.

Tilaääni on äänentoistotekniikka, jossa yksittäiset äänet sijoittuvat tarkasti eri kohtiin ympäristöä. Toisin kuin perinteinen surround-ääni, tilaääni luo immersiivisen kokemuksen, jossa ääni ympäröi kuuntelijan ja tuntuu tulevan luonnollisista paikoista – aivan kuten tosielämässä. Tämä tekee esimerkiksi elokuvien, pelien ja musiikin kuuntelusta todentuntuisempaa, kuin olisi itse tapahtumien keskellä.

Aallon Akustiikan laboratorion tutkimukseen perustuva laite muodostaa mikrofoneista ryhmän, joka kykenee tallentamaan korkealaatuista tilaääntä. Teknologia myös mukautuu helposti erilaisiin laitteisiin, kuten älypuhelimiin, tabletteihin ja kameroihin.

Uusi innovaatio odottaa parhaillaan patenttia. Kolmihenkinen Artemis-tiimi tähtää kaupallistamiseen, ja etsii nyt Slushissa rahoitusta kehitystyön jatkamiseksi sekä uusien asiakkaiden tavoittamiseksi.

Lisää: ESA BIC (LINLKKI), Slush 2024  (LINKKI) ja Aalto Startup Center (LINKKI) ja (LINKKI).

Kuvituskuva: ESA BIC