EU:n uutta D- rekisteröintitunnusta käytetään viestimään mallisuojasta esimerkiksi tuotteissa, tuotepakkauksissa ja mobiilisovelluksissa. Sitä sääntelevä asetus sekä direktiivi astuvat voimaan joulukuussa ja ensimmäisiä muutoksia sovelletaan jo toukokuussa 2025.
EU:n mallioikeuksiin liittyvä lainsäännosten udistuksella pyritään varmistamaan, että mallioikeusjärjestelmä vastaa uuden digitalisoituvan yhteiskunnan, kiertotalouden sekä yksittäisten muotoilijoiden ja pk-yritysten tarpeita.
Asetuksella puututaan koko EU:n kattavaan mallioikeusmuotoon, direktiivillä puolestaan yksittäisten EU-jäsenmaiden mallioikeuksiin. ”Uudistuksen myötä EU:ssa voi saada suojaa fyysisten tuotemallien lisäksi esimerkiksi liikkuville digitaalisille malleille”, sanoo suomalaisen IPR- ja lakiasioihin erikoistuneen Kolsterin IP-juristi Jussi Ilvonen.
Mallioikeus eli mallisuoja suojaa tuotteen ulkomuotoa, kuten pakkauksia, graafisia käyttöliittymiä ja symboleja, vaatemallia, kankaiden kuviointia, logoja sekä kirjasintyyppejä. Rekisteröidyllä mallioikeudella voidaan kieltää muita käyttämästä mallia hyväkseen kaupallisesti. Muotoilijat pystyvät suojaamaan uusien säädösten avulla tuotteitaan entistä monipuolisemmin. Myös suojattujen mallien luvattomaan 3D-tulostustoimintaan on jatkossa mahdollista puuttua aiempaa laajemmin.
Mallisuojan rekisteröinnistä voi kertoa tuotteessa rekisteröintitunnuksella, jossa on ympyrän sisällä D-kirjain. Tunnus muistuttaa rekisteröidyn tavaramerkin kanssa käytettävää symbolia ® ja tekijänoikeuksien kanssa käytettävää tunnusta ©. D-rekisteröintitunnusta voi käyttää esimerkiksi tuotteessa, tuotepakkauksessa tai mobiilisovelluksen näkymässä.
Keskeisimpiä muutoksia pienimpien yritysten ja yrittäjien näkökulmasta lienee kuitenkin ekisteröityjen EU-mallien uusimismaksujen merkittävä nousu. Mallioikeus on uusittava viiden vuoden välein, mikäli se halutaan pitää voimassa. Koko EU:n kattavan EU-mallin rekisteröintimaksu säilyy ennallaan 350 eurossa, mutta uusimismaksu nousee jokaisella suojaamiskerralla. Enimmillään se on 700 euroa.
Niin rekisteröity EU-malli kuin kansallinenkin malli voivat saada EU:ssa yhteensä enintään 25 vuoden suojan. Sekä asetukseen että direktiiviin päivitetään niin kutsutut korjauslausekkeet koskemaan varaosien suojaa. ”Jatkossa EU-jäsenmaissa mallisuojalla ei voida kieltää muita valmistamasta mallisuojatun tuotteen, kuten auton, varaosia, jos varaosien valmistaja tai myyjä on informoinut kuluttajia direktiivissä edellytettävällä tavalla. Tämä on merkittävä asia esimerkiksi autoteollisuudelle”, Kolsterin Jussi Ilvonen kertoo.
Varaosien mallisuojasääntely on vaihdellut aiemmin EU-maissa, mutta uudet muutokset yhtenäistävät sääntelyä, edistävät varaosamarkkinoiden vapaata kilpailua ja tukevat EU:n kiertotaloustavoitteita. Euroopan parlamentin mukaan muutoksella halutaan myös taata kuluttajille mahdollisuus valita kilpailevien, korjaukseen käytettävien tuotteiden välillä.
Mallioikeuksia koskeva uusi asetus ja direktiivi hyväksyttiin EU-parlamentissa keväällä 2024. Molemmat tulevat virallisesti voimaan 8. joulukuuta 2024. Uudet säännökset tulevat sovellettavaksi vaiheittain. EU-malleja koskevan asetuksen säännöksistä suuri osa tulee sovellettavaksi jo 1.5.2025 alkaen, loput 1.6.2026. Direktiivin säännökset on saatettava osaksi jäsenmaiden kansallista lainsäädäntöä 36 kuukauden kuluessa.
Kuva: Uusi mallisuojasta kertova D-merkki