Summa Defence hankki virtuaalinäyttöjen osaamista

Uusi puolustusteknologiaa kehittävä Summa Defence ostaa lisätyn todellisuuden ja tekoälyn yhdistävän Lightspace-syväteknologiayhtiön osakevaihdolla. Panssarivaunuihin virtuaalitekniikkaa kehittävällä yrityksellä on Yhdysvaltain lisäksi tutkimustoimintaa Latviassa ja Britanniassa. Mukana on myös linkki yrityksen tuotevideoihin.

Suomalainen nopein yritysostoin kasvava puolustus- ja turvallisuusteknologiakonserni Summa Defence kertoo ostavansa pienen Lightspace-startup-yrityksen. Kauppa toteutetaan osakevaihdolla, jossa Summa Defence Oy hankkii yhdysvaltalaisen Lightspace Group Inc:n koko osakekannan.

Kiinnostavaksi uusimman kaupan tekee, että kesäkuussa ja aseteknologiayhtiö Rheinmetall Electronics UK ilmoittivat solmineensa kumppanuussopimuksen, jonka puitteissa ne kehittävät uusia, puolustus- ja turvallisuusteollisuudelle räätälöityjä lisätyn todellisuuden ratkaisuja.

Lightspace on integroinut AR-lasit taisteluajoneuvojen miehistökypäriin. Kuva: Summa Defence.

Lightspacel on perustettu vuonna 2014 ja sillä on tutkimus- ja valmistustoimintaa Latviassa. Väkeä on kaikkiaan 25.  Viime vuonna vain 400 000 euron liikevaihdon tehnyt Lightspace  kertoo panostavansa erityisesti monitehoisissa AR-lähinäytöihin, joissa lisättyyn todellisuuteen yhdistetään tekoälyliittymä.

Lightspacella on tällä hetkellä tuotannossa panssaroitujen taisteluajoneuvojen miehistön kypäriin integroitavat AR-lasit, joilla käyttäjä saa 360 asteen näkymän esimerkiksi taisteluvaunun sisältä sen ulkopuolelle sekä taistelun johtamiseen tarvittavat lisätiedot tekoälyliittymän kautta.

”Osana Summa Defencea pystymme vahvistamaan kasvuamme ja kehittämään edelleen johtavia XR-lähinäyttöratkaisujamme sekä puolustusteollisuudelle että terveysalan tarpeisiin”, sanoo Lightspacen toimitusjohtaja Ilmars Osmanis.

Lightspace osallistuu hänen mukaansa myös eurooppalaisten puolustusalan yritysten lisäksi ilmailualan kehitysprojekteihin, joissa yksi loppukäyttäjistä on myös NASA. Yritys kehittää myös maatukiaseman ISR (intelligence, surveillance, reconnaisance, ISR) AR-laseja, joita käytetään sotilaslennokkien eli droonien operoinnissa.

Uusin kauppatuonee myös  merkittävän lisän Summa Defencen droonijärjestelmän kokonaisuuteen, jota varten yritys uusisoi äskettäin perustavansa Suomeen ukranalaisvalmistajien kanssa drone-lennokkeja valmistavan tehtaan.  Droonituotannon on tarkoitus alkaa jo ensi vuoden alkupuolella.

Summa Defence kertoo käyvänsä yritysostoneuvotteluita myös muiden turvallisuus- ja puolustusteknologia-alan yhtiöiden kanssa, joten yrityskauppoja lienee tulossa vielä lähikuukausina. Summa Desihn ei ole julkistanut uusimman kaupan loppusummaa.

Lisää: Summa Defence Oy (LINKKI), Lightspace (LINKKI) ja videoita (LINKKI, Youtube) sekä aiemmat Summa Defencea käsitelleet uutisjutut (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä

Kuva: Lightspace