Generatiivisen tekoälyn tuottaman musiikki- ja av-sisällön markkinoiden arvioidaan kasvavan kolmesta miljardista 64 miljardiin euroon vuoteen 2028 mennessä, viestii tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestö CISAC selvityksessään. Samalla ihmisten luoma sisältö menettää osuutta markkinoilla selvitys ennustaa.
Tutkimuksessa on laskettu, että tekoälysisällön korvatessa perinteiset teokset eri käyttöalueilla musiikin tekijät menettävät 24 prosenttia ja av-alan tekijät 21 prosenttia tuloistaan vuoteen 2028 mennessä. Tekijöiden tulonmuodostus on vaarassa, jos tekoälysisältö valtaa markkinat, eikä korvauskysymyksiä saada ratkaistua
Selvityksen keskeinen johtopäätös on, että generatiivinen tekoäly vaarantaa luovan työn tulevaisuutta kahdelta suunnalta. Teoksia käytetään luvatta tekoälyn kouluttamiseen ja toiseksi tekoälysisältö syrjäyttää markkinoilla ihmisten luomaa taidetta. Samalla generatiivinen tekoäly tuottaa erityisesti teknologiayrityksille merkittävää taloudellista hyötyä.
Generatiivisissa tekoälypalveluissa hyödynnetään laajasti olemassa olevaa musiikkia ja audiovisuaalisia teoksia ja tekoälypalveluiden tuottama sisältö kilpailee suoraan ihmisten luomien teosten kanssa. Järjestä vaatiikin päättäjiltä toimia tekijänoikeuksien ja läpinäkyvyyden puolesta.
”Tekoälypalvelut tuovat merkittäviä tuloja globaaleille teknologiayrityksille, mutta teosten alkuperäiset tekijät jäävät täysin vaille korvauksia”, sanoo CISACin pääjohtaja Gadi Oron. Se tarkoittaa CISAC:n sevltyksen mukaan 22 miljardin euron menetyksiä seuraavan viiden vuoden aikana, joista 10 miljardia musiikista ja 12 miljardia audiovisuaalisista sisällöistä.
Pelkästään generatiivisten tekoälypalveluiden tulot tekoälymusiikista ja tekoälyllä tuotetuista av-sisällöistä nousevat yhdeksään miljardiin euroon vuonna 2028 (nyt 0,3 miljardia). Vuoteen 2028 mennessä noin 20 prosenttia musiikin suoratoistopalveluiden ja peräti 60 prosenttia musiikkikirjastojen tulonmuodostuksesta arvioidaan perustuvan tekoälyllä tuotettuun musiikkiin. Av-alalla suurimman vaikutuksen ennustetaan kohdistuvan kääntäjiin ja tekstittäjiin, joiden tuloista tekoäly voi viedä yli puolet.
Nyt toteutettu selvitys on ensimmäinen, joka arvioi generatiivisen tekoälyn taloudellista vaikutusta musiikin ja audiovisuaalisten sisältöjen tekijöihin maailmanlaajuisesti. Tutkimustulokset tarjoavat perusteita myös pohdinnalle luovan työn tekijöiden korvausmekanismeista tekoäly-yhteyksissä. Sen toteuttu CISAC:lle (International Confederation of Societies of Authors and Composers) analyysitoimisto PMP Strategy.
Suomessa Teosto kuuluu kansainvälisen tekijänoikeusjärjestö CISCAC:iin. Siksi Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen haluaakin nostaa EU:n tekoälyasetuksen toimeenpanon yhdeksi keskeisimmistä lainsäädäntöprosesseista myös suomalaisten tekijöiden ja laajemmin koko sisältötoimialan tulevaisuuden kannalta.
Lisää: CISAC:n selvitys Teoston sivulla (LINKKI, pdf)