Harrastajien suosima Raspberrry on julkaissut uuden ammattikäyttöön sopivan Pi 5-korttimoduulin, joka on jatkoa neljä vuotta siten julkaistulle 4-sarjan Pi-moduulille. Nyt tehoa on lisää 2-3 kertaa enemmän ja tarjolla myös kätevä IO-lisäkortti ja kotelo tuotekehitystä nopeuttamaan.
Uuden Raspberry Pi Compute Module 5 tekniikka perustuu pitkälle reilu vuosi sitten julkaistum vakiokokoisen Raspberry Pi 5 -kortin tekniikkaan. Se sisältää saman neliytimisen 2,4 gigahertsillä toimivan 64-bittisen Cortex-A76 ARM -suorittimen (BCM2712 SoC) ja VideoCore VII grafiikkaprosessorin.
Uutuudessa on kaksi USB 3.0 liitäntää, yksi USB 2.0- ja kaksi 4k HDMI-näyttöliitäntää sekä PCIe 2.0 x1 -liitännät nopeille oheislaitteille gigabitin Ethernetin IEEE 1588 -aikasynkronoinnilla. Kortilla on myös nelikaistaisen MIPI-kamera-/näyttöliitäntä sekä kolmekymmentä GPIO-nastaa, joiden kautta voidaan toteuttaa UART-, SPI-, I2C-, I2S-, SDIO- ja PWM-toiminnot.
Uutuus on mekaanisesti yhteensopivaksi myös edeltäjänsä CM4:n kanssa ja tarjoaa tarjoaa lähes samanlaisett liitännän signaaleille. Tosin muutamia liitäntärajapinnan signaaleita on jouduttu muuttaman uusien ominaisuuksien tukemiseksi, mutta muuten kortilla voi päivittää aiempia sovelluksia varsin helposti.
Aiempaan nähden uutuus CM5 kuluttaa kuitenkin täydellä suorituskyvyllä enemmän sähkötehoa kuin edeltäjänsä. Sen tehonsyöttö on suunniteltu yhteensopivaksi USB Power Delivery over USB Type-C tehonsyöttöstandardin kanssa viiden voltin jännitellä ja maksimissaan viiden ampeerin virralla.
Uutuuskortista on useina eri muistimäärän tarjoavina versioita aina 45 euron kahden gigan versiosta neljän tai kahdeksan gigan LPDDR4X-4267-RAM-muistiversioihin.
Korttia on myös 16, 32 tai 64 gigan MLC-tyypin eMMC-tallennustilalla. Korttiin on saatavissa myös langattomat yhteydet kuten kahden taajuusalueen Wifi 802.11ac, Bluetooth 5.0 ja Bluetooth Low Energy.
Perusmoduulia varten on tehty lisäksi liitäntämoduuli Pi Compute Module 5 IO board, joka nopeuttaa ja helpottaa kortin tuotekehitystä, kun tarjolla tulee kaikki yleisimmin tarvittavat liitännät Raspberry Pi -korttitietokoneista tutuissa liitinrajapinnoissa. Sitä varten on myös erityiskotelo.
Lisää: Raspberry Pi (LINKKI), uutinen (LINKKI) datalehti (LINKKI, pdf), CM5 (LINKKI), IO-board (LINKKI) ja blogi (LINKKI) ekä aiemmat Uusiteknologia.fi:n Raspberry-uutiset (LINKKI)
Kuvat: Raspberry Pi (LINKKI).