VTT:stä ponnistanut Arctic Instruments on kerännyt 2,35 miljoonaa euroa seuraavan sukupolven kvanttitietokoneiden vahvistimien kehittämiseen ja kaupallistamiseen. Ne mahdollistavat entistä suurempien kvanttitietokoneiden rakentamisen. Yritys pystyy jo nyt tuottamaan suuria määrän laadukkaita mikroaaltovahvistimia kvanttikoneisiin.
Nykyisissä kvanttitietokoneissa on tyypillisesti noin 100 kubittia ja niiden mittaamiseen tarvitaan 10–20 vahvistinta. Laskentatehon lisääminen edellyttää sekä kubittien että vahvistimien määrän lisäämistä. Esimerkiksi 10 000 kubitin kvanttitietokoneeseen tarvitaan tuhansia tasalaatuisia vahvistimia, jotka toimivat lähellä kvanttirajaa.
Tässä yhteydessä kvanttirajoitteinen vahvistin tarkoittaa sitä, että vahvistin tuottaa niin vähän kohinaa kuin fysiikan lait sallivat. Siksi VTT:stä ponnistanut Arctic Instruments keräsi Lifeline Venturesin johdolla 2,35 miljoonan euron rahoituksen suprajohtavan mikroaaltovahvistinteknologian kaupallistamiseen ja jatkokehittämiseen.
VTT:llä kehitetty vahvistin ja sen valmistusprosessin toistettavuus ovat siten avainasemassa siirryttäessä kohti suurempia kvanttitietokoneita. ”Uskallan väittää, että kykenemme jo nyt valmistamaan ja testaamaan suurempia määriä lähes kvanttirajoittuneita vahvistimia kuin yksikään muu toimija alalla’’. sanoo Arctic Instrumentsin toimitusjohtaja Joonas Govenius.
Yrityksen perustajatiimi koostuu tutkijoista, joilla on pitkä kokemus suprajohtavien piirien tutkimuksesta. Kubittien sisältämän tiedon tarkka mittaaminen on yksi suuria haasteita seuraavan sukupolven kvanttitietokoneiden rakentamisessa, erityisesti kun siirrytään suuriin kubittimääriin, joiden mittaaminen vaatii suuren määrän tasalaatuisia vahvistimia.
Lisää: Artic Instruments (LINKKI).
Kuva: VTT/Timo Kauppila