DNA kertoi päivittäneen mobiiliverkkonsa jokaisen manner-Suomen kuntaan. Vuonna 2019 aloittama radioverkon modernisointi ja päivitys on valmistunut ja yhtiön mukaan 5G-kuuluvuus vastaa 4G-palvelualuetta ja laskennallinen väestöpeitto on Lappia lukuun ottamatta liki 100 prosenttia.
DNA:n 5G-päivitysprojekti valmistui ensimmäisenä Suomessa. Tarkan aluekohtaisen mobiiliverkon tilan voi tarkistaa aina DNA:n peittokartasta. Tosin kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.
”Olemme siis päivittäneet käytännössä kaikki tukiasemamme 5G-kykyisiksi’’, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo. Tosin uusinkin verkko ei hänen mukaan oikeasti koskaan valmistu, vaan verkon kehitys jatkuu tulevina vuosina asiakastarveperusteisesti.
Lisäksi Pohjois- ja Itä-Suomen alueella DNA:n käyttämät matkaviestinverkot suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö Suomen Yhteisverkko, jonka DNA ja Telia omistavat yhteisesti. Silti juuri Lapin alueella valkoisia alueita on edelleen, joten alueellisesta peitosta hieman vielä puuttuu.
DNA:n 5G-verkon rakentaminen alkoi jo vuonna 2019, ja alkuvuosina keskityttiin suurimpien kaupunkien kattavuuden varmistamiseen. Keskiössä olivat erityisesti liikenteen solmukohdat ja tiheästi asutut alueet, jotta mahdollisimman moni käyttäjä pääsisi hyödyntämään 5G:n tarjoamia nopeuksia ja kapasiteettia.
Vuoden 2022 aikana DNA:n verkko alkoi levitä myös pienempiin kaupunkeihin ja maaseutualueille. Tämä vaati huomattavia investointeja infrastruktuuriin, ja DNA teki tiivistä yhteistyötä paikallisten viranomaisten ja yhteisöjen kanssa varmistaakseen sujuvan ja tehokkaan rakentamisen.
Vaikka liki 100 prosentin väestöpeitto onkin nyt saavutettu, 5G-verkon kattavuus kehittyy edelleen asiakastarpeiden mukaan. Ja ennen seuraavaa 6G-sukupolven verkkotekniikkaa tulevat myös nopeammat 5,5 G-tekniikat, joita DNA on testannut jo yli 10 gigan nopeuksilla. Eikä kehitys jää tähän.
”Tulevaisuudessa myös tekoälyn rooli mobiilipalveluissa kasvaa, kun se tekniikan kehittymisen myötä tulee kiinteäksi osaksi mobiiliratkaisuja sekä verkon että asiakassovellusten puolella. Lähitulevaisuuden lupauksista jopa gigaluokan lähetysnopeudet kiinnostavat varmasti etenkin yritysasiakkaitamme”, DNA:n radioverkon johtaja Laari arvioi.
DNA on päivittänyt 5G-verkkojen rakentamisen yhteydessä myös muuta mobiiliverkkoa, sillä vanhat tukiasemat vaihdettiin uusiin. Näin myös 4G-nopeudet ovat parantuneet merkittävästi. Ja lisäksi niin sanottu kiinteä 5G-yhteys toimii jo eräänä vaihtoehtona kodin kiinteille laajakaistoille jos kuitua ei ole tarjolla normaaliin tapaan.
Lisää; DNA:n 5G-peittokartta (LINKKI) ja aiemmat myös muita operaattoreiden verkkojen kehitystä esitteleviä uutisjuttuja (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.
Kuva: DNA