Suomi on vaarassa jäädä jälkeen generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämisessä, selviää Boston Consulting Groupin (BCG) tuoreesta raportista. Selvityksen mukaan vain 18 prosenttia suomalaisista työntekijöistä hyödyntää generatiivista tekoälyä viikoittain, kun muissa Euroopan maissa sitä käyttää jo 54 prosenttia työntekijöistä.
Generatiivisen tekoälyn hidas käyttöönotto näkyy Boston Consultingin mukaan myös muissa Pohjoismaissa ja koko alue on jäämässä selvästi jälkeen Euroopan ja globaalien kilpailijoiden vauhdista.
”Suomi on jäämässä odotettua kauemmas kansainvälisestä tekoälykilpailusta. Kyse ei ole pelkästään teknologian käyttöönotosta, vaan siitä, miten säästetty aika suunnataan yritykselle arvoa tuottaviin tehtäviin. Tällä on suora yhteys talouskasvuun”, toteaa BCG:n osakas Santeri Kirvelä.
Hyödyntämisen suurin este on sopivan ohjauksen ja tuen puute merkittävin. Suomessa vain 24 prosenttia työntekijöistä on saanut työnantajalta koulutusta generatiivisen tekoälyn käyttöön, mikä on alhaisin prosentti jopa koko Pohjoismaissa. Tehokkaan ajansäästön saavuttaminen edellyttää kahta avaintekijää: kohdennettua tukea ja ohjausta sekä työkalujen integrointia osaksi arkea.
BCG:n raportin mukaan Suomen konservatiivinen lähestymistapa generatiiviseen tekoälyteknologiaan voi johtaa kilpailukyvyn heikkenemiseen. Hitaus teknologian omaksumisessa saattaa yrityksen mukaan vähentää yritysten markkinaosuutta ja siirtää korkeapalkkaisia työpaikkoja muille alueille.
”Meillä ei ole samanlaisia resursseja kuin Yhdysvaltojen teknologiajätteillä, mutta voimme silti olla rohkeita, ottaa riskejä ja käyttää luovuutta. Suomella on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus hyödyntää generatiivisen tekoälyn valtavaa potentiaalia, mutta se vaatii päättäväisiä investointeja ja rohkeutta toimia”, Santeri painottaa.
Lisää: Boston Consultingin GeAI-selvitys (LINKKI)
Kuvituskuva: Shutterstock