Nokia ja Ericsson esittelivät eilen Brysselissä EU:n päättäjille viimeisimpiä keinoja, joilla voitaisiin paremmin turvata maanosan teknologinen kilpailukyky. Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja Ericssonin Börje Ekholm lisäksi tapahtumassa puhuivat ohjelmistoyhtiö SAP:n Christian Klein ja mikrosirujen valmistustekniikkaa kehittävän ASML:n Christophe Fouquet.
Teollisuuspäättäjien lisäksi poliittisista vaikuttajista kokoukseen osallistuivat muun muassa EU:n teknologiakomissaari Henna Virkkunen, Puolan digiasioiden varaministeri Dariusz Standerski ja Italian entinen pääministeri Enrico Letta.
Pohjoismaisten tietoliikenneyhtiöiden New Industrial Ambition for Europe -huippukokouksen tavoitteena on vedota Euroopan päättäjiin Euroopan teknologiakilpailukyvyn turvaamiseksi. Taustalla on tosiasia, että eurooppalainen teknologiasektori on jäljessä Yhdysvaltoja ja Kiinaa.
Pelkästään vuonna 2023 Yhdysvaltojen “Magnificent Seven” -teknologiayritysten T&K-investoinnit vastasivat 50 prosenttia koko Euroopan julkisen ja yksityisen sektorin yhteenlasketuista T&K-investoinneista. Eurooppalaiset yritykset ovat jäljessä myös tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinneissa ja pääoman kerryttämisessä. Selvitysten mukaan Euroopassa teknologia-alalla yksinään on 450 miljardin euron vaje.
Lisäksi Euroopan investointivaje heikentää tuottavuutta vuositasolla 20 prosenttia ja on vaarassa jäädä entistä enemmän jälkeen. Yhdysvaltalaiset yritykset investoivat 60 prosenttia enemmän T&K-toimintaan ja ovat myös tuottavuudessa johdossa.
’’Eurooppa ei hyödynnä tällä hetkellä mahdollisuuttaan investoida, vaikka ratkaisut ovat olemassa. EU:n on pantava täytäntöön Draghin ja Lettan raporttien suositukset, jotta koko teknologiasektori voi osallistua Euroopan hyvinvoinnin varmistamiseen”, sanoi Ericssonin Börje Ekholm.
Nokian Lundmarkin mukaan Eurooppa tarvitsee ympäristön, joka rohkaisee yrityksiä investoimaan erityisesti avainteknologioihin, joita ovat hänen mukaansa ovat tekoäly, pilvipalvelut ja kehittynyt verkkoteknologia.
Eilisessä tilaisuudessa pohjoismaisten tietoliikennevalmistajien johtajat painottivat myös verkkojen turvallisuutta ja luotettavuutta Euroopan talouden ja innovaatioiden selkärankana. Varsinkin kun Euroopan verkkoteknologioissa saavuttama johtoasema on uhattuna ilman kiireellisiä toimenpiteitä.
5G-työkalupakin laajamittainen käyttöönotto on heidän mukaansa ratkaisevassa asemassa johtoaseman varmistamisessa ja sen käyttöönotto tulisi olla prioriteetti kaikissa EU-jäsenvaltiossa. EU:n 5G-työkalupakki asettaa yhtenäiset vaatimukset 5G-verkoille ja niiden luotettavuudelle.
Brysselin kokouksessa Nokia ja Ericsson julkistivat Euroopan päättäjille suunnatun kahdeksan kohdan toimenpidelistan, jonka avulla Euroopan teknologinen tulevaisuus saadaan nousuun.
Euroopan toimenpidevaatimukset
- Draghin ja Lettan raporttien suositukset nopeasti käyttöön innovoinnin edistämiseksi ja investointien kannustamiseksi avainteknologioihin. Näin mahdollistetaan skaalautumista ja vähennetään pirstaloitumista.
- Vahvistetaan T&K-investointeja, rahoituksen ja pääoman saatavuutta ja tuetaan Euroopan johtavia teknologiayrityksiä.
- Vähennetään ja yksinkertaistetaan sääntelyä ja vahvistetaan digitaalisia sisämarkkinoita.
- Otetaan EU:n 5G-työkalupakki käyttöön kaikissa jäsenvaltioissa: 5G ja kuitu ovat digitalisaation kannalta ratkaisevia. Turvalliset ja luotettavat verkot ovat elintärkeitä talouden kestävyydelle ja innovaatioille.
- Uudistetaan kilpailua ja yrityskauppojen ohjeistuksia markkinakonsolidaation tukemiseksi.
- Asetetaan selkeät tavoitteet 5G:n käyttöönotolle ja taajuusmaksuille verkkojen käyttöönoton edistämiseksi ja laajentamiseksi.
- Sovitetaan yhteen verkkoteknologian ja EU:n vihreän siirtymän tavoitteita.
- Varmistetaan reilu kilpailuasetelma ja perutaan nykyinen SEP-patentteja koskeva lainsäädäntöehdotus.
Kuvituskuva: Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm ja Nokian Pekka Lundmark.