Tampere kehittämään EU-siruhankkeen suunnittelualustaa

Tampereen yliopisto on Suomesta mukana 24 miljoonan euron hankkeessa, jossa luodaan EU-rahalla uudenlainen palvelualusta uusien piirien toteuttamiseksi. Hanke on osa Euroopan unionin Siruja Euroopalle -aloitetta.

Kahdestatoista eurooppalaisesta tutkimuslaitoksesta ja yliopistosta koostuvan konsortion tehtävä on luoda uudenlainen palvelualusta, Design Platform, joka kokoaa yhteen erilaisia työkaluja ja palveluita sirukehittämisen tueksi.

Alusta on osa EU:n Siruja Euroopalle -hanketta, jolla tuetaan eurooppalaisen puolijohdealan innovaatioita ja teknologisten valmiuksien kehittämistä. Hankkeella halutaan tukea erityisesti eurooppalaisia startupeja ja pk-yrityksiä, joilla ei välttämättä ole kyvykkyyttä itse suunnitella ja valmistaa siruja.

Siruja Euroopalle hankkeessa on jo  aiemmin hyväksytty viisi laajaa pilottilinjaa sirujen valmistukseen liittyen ja näissä Suomesta ovat mukana Tampereen yliopisto ja VTT. Uusi Design Platform-hanke puolestaan rakentaa suunnittelupalvelua tukemaan näitä sirutuotannon pilottilinjoja. Espoon Micronova on Aallon lisäksi vahvasti mukana hankkeissa.

Design Platform määrittelee ja rakentaa pilvipalvelun, joka tuo sirusuunnittelun työkalut yhteen. Palvelu mahdollistaa työkalujen käytön kokeilua ja pilotointia erityisesti niille, jotka eivät kustannusten takia pysty itse niitä hankkimaan.

’’Suunnittelualusta madaltaa huomattavasti kynnystä käynnistää omien sirujen suunnittelu tietotekniikka- ja elektroniikka-alan yrityksissä, kertoo tietokonetekniikan professori’’, Tampereen yliopiston osalta hankkeen vastuullinen johtaja Timo Hämäläinen.

Hankkeen tärkein tavoite on vankistaa sirusuunnittelun ekosysteemiä Euroopassa. Sitä varten Unioni on hyväksynyt jo 2023 sirusäädöksen, jonka avulla halutaan vahvistaa voimallisesti Euroopan sisäistä puolijohde-ekosysteemiä. Tarkoitus on kaksinkertaistaa EU:n maailmanlaajuinen markkinaosuus puolijohteiden tuotannossa vuoteen 2030 mennessä ja vähentää näin Euroopan riippuvuutta erityisesti aasialaisvalmistajista.

Lisää: Aiemmat EU:n siruhankkeita käsitelleet Uusiteknologia.fi:n uutisjutut (LINKKI) ja EU:n Chips Act -hankkeen perusteet (LINKKI).

Kuvituskuva: TUT/Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Päivitetty