Suomen Akatemia on myöntänyt kuudelle kotimaiselle isolle tutkimusinfrastruktuurihankkeelle Majakka-statuksen ja lisää rahoitusta. Niistä Oulun yliopisto on mukana viidessä kuudesta statuksen saaneesta ja johtaa langattoman tietoliikenteen 6G-hanketta. Tarkoitus on kehittää vuoteen 2030 mennessä täysin integroitu 5g/6G-testausalusta.
Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on halunnut varmistaa, tutkimuksen tiekartalle valitut hankkeet saavat tarvittavan rahoituksen. Kaikkiaan niiden tutkimusinfrastruktuureille on varattu 130 miljoonaa euroa.
Rahoitetut tutkimusinfrastruktuurit tarjoavat Akatemian mukaan merkittäviä lisämahdollisuuksia esimerkiksi digitaalisten teknologioiden ja ihmiskeskeisen tutkimuksen integroimisessa sekä langattomien teknologioiden ja kvanttiteknologian tutkimisessa.
Rahoitusta saaneista Oulun yliopiston johtama Future Wireless Research Infrastructure (FUWIRI) on tärkeässä asemassa 6G:n ja tulevaisuuden langattomien teknologioiden kehittämisessä. Siinä keskitytään erityisesti 6G-verkkojen vaatimiin taajuusalueisiin.
Samalla Oulun yliopiston langattoman viestinnän keskuksen (CWC) vetämä hanke kokoaa laajemminkin yhteen Tampereen yliopiston, Aalto-yliopiston ja VTT:n teknisen tutkimuskeskuksen osaamista.
Yhteistyö on myös avainasemassa FUWIRIn tavoitteessa, jonka tavoitteena on kehittää integroitu 5G-6G-testausalustan vuoteen 2030 mennessä. Uuden alustan kautta voitaisiin nostaa myös Suomen roolia tulevaisuuden globaalien langattomien standardien luomisessa.
5G/6G-testiverkko tukee uusien, tutkimukseen perustuvien teknologiakomponenttien kehittämistä ja testaamista. Testiverkkoympäristöä laajennetaan kansallisesti ja kansainvälisesti, ja sen kehityksen ja käytön suunnitellaan jatkuvan aina 2040-luvulle asti.
Tutkimusinfrastruktuuri mahdollistaa uusien laiteratkaisujen, algorimien, ohjelmistojen ja sovellusten tutkimisen, kehittämisen ja testaamisen. Alustalla kehitetään myös alle senttimetrin tarkkuuteen pystyviä radiopaikannusmenetelmiä sekä niihin liittyviä radiotaajuisia kuvantamis- ja anturointimenetelmiä.
Lisää: Aiemmat 6G-tutkimusta käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja Suomen akatemian Majakka-rahoitusuutinen (LINKKI).
Kuvituskuva: Oulun yliopisto / CWC