Strategiaselvitys: Suomesta paras maa drooniliiketoiminnalle

Pienlennokeilla ja muilla droneilla sekä niihin liittyvien teknologioilla tulee olemaan mullistava vaikutus koko yhteiskuntaan, arvioidaan puolustusalan järjestö PIA:n tekemässä selvityksessä. Mukana on myös linkki uuteen strategiadokumenttiin.

Uusi droonistrategia asettaa tavoitteet ja suuntaviivat, joiden varaan suomalainen drooniala voi rakentaa kestävää kasvua ja kansainvälistä menestystä. Siinä määrittellään myös lähitulevaisuuden droonialan suuntaviivat erityisesti maanpuolustuksen ja talouskasvun vauhdittamisen näkökulmasta.

Stategian tavoitteena vuoteen 2030 mennessä on viedä suomalaiset droonialan yritykset ovat maailman kärkeä, olla hyvä paikka investoida ja perustaa droonialan yritys sekä tarjota matalan kynnyksen ympäristö droonien kehittämiseen ja hyödyntämiseen.

Strategiassa droonien yhteiskunnallista merkitystä verrataan internetin tuomaan mullistukseen. Droonit – niin ilmassa, maalla kuin vedessä liikkuvat miehittämättömät järjestelmät – vaikuttavat maanpuolustukseen, huoltovarmuuteen ja talouteen. Tavoitteena on vahvistaa huoltovarmuutta, kasvattaa kotimaista osaamista ja vauhdittaa alan kansainvälistymistä.

”Suomessa on valtavasti drooneihin liittyvää osaamista ja drooniala on globaalisti erittäin voimakkaassa kasvussa oleva ala. Se luo erinomaisen mahdollisuuden luoda taloudellista kasvua Suomeen”, sanoo Kokoomuksen edustaja Jarmo Limnéll. Uusi droonialan strategiahanke lähti liikkeelle Limnéllin aloitteesta.  Hän on taustallaa sotatieteiden dosentti.

Droonialan strategiatyöryhmään kutsuttiin maan parhaita asiantuntijoita ja siinä huomioitiin elinkeinoelämän, viranomaisten sekä tieteen ja tutkimuksen näkökulmat. Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA fasilitoi strategiatyön.  ”Suomen vahvuutena ovat ketteryys ja kyky reagoida nopeasti muuttuviin haasteisiin – ominaisuudet, jotka ovat ratkaisevia globaalissa teknologiakilpailussa” toteaa strategian toimittanut Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA:n teknologiajohtaja Lauri Kangas.

Strategia haluaa ohjata koulutus- ja testausympäristöjen kehittämistä sekä tiivistää yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Tavoitteena on myös vahvistaa huoltovarmuutta, kasvattaa kotimaista osaamista ja vauhdittaa alan kansainvälistymistä.

”Strategia tarjoaa tiekartan, jonka avulla Suomi voi nousta kehityksen kärkimaaksi ja vahvistaa kansainvälistä asemaansa”, sanoo edustaja Jarmo Limnéll.

Uuden strategian toimeenpanoa tukee erillinen ohjelma, jonka edistymistä seurataan säännöllisesti. Sen avulla varmistetaan, että drooniteknologian kehitys hyödyttää sekä turvallisuutta että talouskasvua. Sillä halutaan ohjata myös koulutus- ja testausympäristöjen kehittämistä sekä tiivistää yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

Lisää: Suomen droonistrategia (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Nordic Drones/Patria (LINKKI, uutinen 17.6.2024)