Raportti: 6G-verkkoihin lisää tehoa uusilla tekoälymalleilla

Uudenlaisiin laajoihin kielimalleihin perustuva tekoäly tuo merkittäviä mahdollisuuksia tietoliikenneverkkojen kehittämiseen. Niiden avulla voidaan tehostaa tulevaisuuden tietoverkkoja ja luoda uudenlaisia ratkaisuja, arvioidaan Oulun 6G-tutkimusohjelman tutkimusjulkaisussa. Tulevaisuudessa tekoäly luo myös uudenlaisen alustan tekoälypohjaisille sovelluksille ja muokkaa suuntaa, johon verkkoja kehitetään, jotta korkeampien taajuuksien entistä nopeammasta ja laajemmasta tiedonsiirrosta saadaan tehot irti.

”Fokuksessa ovat AI eli tekoäly verkon toimintojen apuna (AI for RAN), tekoälypohjaiset mobiiliverkkoa tarvitsevat sovellukset ja palvelut (AI with RAN) sekä tekoälyn muokkaus verkkoon sopivaksi (AI on RAN)’’, viestii raportissa Oulun yliopiston Lauri Lovén, joka koordinoi 6G-lippulaivatutkimusohjelmassa hajautetun tekoälyn tutkimuslinjaa.

Oulun yliopiston julkaiseman tuoreen julkaisun nimi on Large Language Models in the 6G-Enabled Computing Continuum: a White Paper, ja sen päätoimittajana on Oulun yliopiston Future Computing Group -tutkimusryhmän johtaja Lauri Lovén. Selvityksen kirjoittamisessa on ollut mukana kaikkiaan 46 tutkijaa.

Uuden selvityksen ydin on pohtia ja esittää, millä tavalla moderneja tekoälymenetelmiä hyödyntäen 6G-verkot tarjoavat tietoliikenneyhteydet yksittäisten laitteiden, tiheään ripoteltujen tukiasemien, massiivisten datakeskusten ja tiedot käyttöön tarjoavien pilvipalveluiden väliseen tiedonvaihtoon ja luovat palveluita datan keräykseen sekä välitykseen niissä.

”Fokuksessa ovat AI eli tekoäly verkon toimintojen apuna (AI for RAN), tekoälypohjaiset mobiiliverkkoa tarvitsevat sovellukset ja palvelut (AI with RAN) sekä tekoälyn muokkaus verkkoon sopivaksi (AI on RAN)”, kertoo tutkimusryhmän johtaja Lauri Lovén.

Hänen lisäkseen selvityksen toimittajina ovat toimineet Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelmassa työskentelevät Miguel Bordallo López, Jaakko Sauvola ja Sasu Tarkoma, joka on myös Helsingin yliopiston professori sekä Roberto Morabito EURECOM:lta, joka on ranskalainen teknologian tutkimuskeskus ja korkeakoulu.

Ensimmäinen Oulun yliopiston 6G-tutkimusohjelman 6G White Paper julkaistiin useiden kymmenien asiantuntijoiden yhdessä työstämän vuonna 2019. Sarja täydentyi parina seuraavana vuonna useilla eri osa-alueita käsittelevillä kirjoituksilla, joita on netissä ladattu jo yli miljoona kertaa.

Lisää: 6G Flagship (LINKKI), Large Language Models in the 6G-Enabled Computing Continuum, Oulun yliopisto, (LINKKI, 19Mt pdf),  ja aiemmat  6G-ohjelman White Paper -sarjan julkaisut (LINKKI).

Taustaa: Tulevat 6G-verkot tarjoavat tietoliikenneyhteydet yksittäisten laitteiden, tiheään ripoteltujen tukiasemien, massiivisten datakeskusten ja tiedot käyttöön tarjoavien pilvipalveluiden väliseen tiedonvaihtoon ja luovat palveluita datan keräykseen sekä välitykseen niissä.

Kuvituskuva: Oulun yliopisto