Euroopan puolijohdetuotantoon lisää rahaa – VTT mukana

Euroopan unionin piirituotantoa vauhdittava European Chips Act ohjaava Chips Joint Undertaking on myöntänyt rahoitusta APECS-pilottilinjahankkeelle, jossa on mukana VTT erityisesti 6G-tekniikoiden integroinnissa. VTT aikoo olla mukana myös uusissa piifotoniikan pilottihankkeissa.

APECS-pilottilinjahanke (Advanced Packaging and Heterogeneous Integration for Electronic Components and Systems) keskittyy luotettavien mikrosirujen pakkausratkaisujen sekä puolijohdemateriaalien ja -teknologioiden kehittämiseen.

”VTT keskittyy erityisesti 6G-verkon edellyttämiin radiotaajuusteknologioiden sekä optisten mikrojärjestelmien ja sirujen pakkausmenetelmien kehittämiseen ja pilottivalmistuskyvykkyyteen”, sanoo Tauno Vähä-Heikkilä, VTT:n mikroelektroniikan ja kvanttiteknologioiden tutkimusalueen johtaja.

Uusi APECS tarjoaa teknologioita, jotka auttavat muita kehittämään teknologiaa ja innovointia. Suomesta VTT on mukana myös puolijohdetuotantoon tähtäävissä FAMES-, NanoIC- ja PIXEurope-pilottilinjahankkeissa.  Erityishuomio on uusien chiplet- eli alisirujen integrointiin. Fraunhofer vastaa hankkeen koordinoinnista.

VTT on mukana lisäksi muissakin EU:n pilottihankkeissa: FAMES- ja NanoIC-pilottilinjoja ohjaavat Ranskan CEA-Leti ja Belgian Imec. Lokakuussa VTT kertoi (LINKKI, uutinen 3.10.2024) jo yhteistyöstä, jota se tekeeCEA-Letin ja imecin EU-rahoituksella toteutettavien FAMES- ja NanoIC-pilottihankkeiden kanssa.

VTT:n osallistuminen eurooppalaisiin APECS-, FAMES- ja NanoIC-pilottilinjoihin tapahtuu Kvanttinovassa, johon Suomen hallitus on myöntänyt 79 miljoonan euron rahoituksen yhteisten pilottilinjojen rakentamiseen. Espoossa sijatseva Kvanttinova on VTT:n, Aalto-yliopiston ja Espoon kaupungin yhdessä kehittämä mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian TKI-keskittymä, jossa Suomen ensimmäiset puolijohdeprosessit käynnistyvät vuoden 2026 loppupuolella.

Laajemminkin EU:n tukemat mikropiirien pilottilinjat tarjoavat yrityksille palveluita tuotteiden kehittämiseen ja tuotantoon skaalaamiseen. Kehitteillä olevia teknologioita ovat esimerkiksi uusimmat transistori- ja radiotaajuusteknologiat, muistiteknologiat ja pakkausteknologiat.

Euroopan komissio on ilmoittanut perustavansa lisäksi PIXEurope-pilottilinjan fotoniikkasiruja varten, jonka taloudelliset ja tekniset neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. VTT aikoo olla mukana Instituto de Ciencias Fotónicas (ICFO, Barcelona) -fotoniikkainstituutin koordinoimassa hankkeessa. Se aikoo kehittää pilottilinjan tarjoamaa varten pienihäviöistä integroitua piifotoniikkaa (low-loss thick-SOI).

Uutta APECS-pilottilinjaa varten EU:lta ja Suomen hallitukselta saatu 29 miljoonan euron rahoitus kohdistetaan VTT:n yhteiskäytössä olevien puhdastilojen ja puolijohteiden valmistusprosessien kehittämiseen.

”Yhdessä nämä neljä pilottilinjaa – APECS, FAMES, NanoIC ja PIXEurope – tukevat Suomen ja Euroopan puolijohdeteollisuuden kasvua ja auttavat suomalaista teollisuutta kytkeytymään eurooppalaisiin arvoketjuihin”, sanoo VTT:n tutkimuspäällikkö Pekka Pursula. Uusimmat rahoituspäätökset ja niiden mahdollistamat laitehankinnat tukevat suomalaisen puolijohdeteollisuuden vahvoja osaamisalueita erityisesti uusien materiaalien, muistisovellusten ALD-teknologioiden ja RF-teknologian saralla.

Kuvituskuva: Kvanttinova