Arktinen kuitukaapelinhanke Euroopasta Aasiaan ja Yhdysvaltoihin

Viiden Pohjoismaan uusi kaapelikonsortio tutkii mahdollisuutta käynnistää kuituyhteyshanke, joka ylettyisi Euroopasta Pohjois- Eurooppaan, Itä-Aasiaan ja Yhdysvaltoihin arktisen alueen kautta. Euroopan komissio on myöntänyt neljä miljoonaa euroa Polar Connect -nimisen hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen. Jo nyt hankkeessa selvitetään optimaalista kaapelireittiä.

Tänä päivänä Euroopan ja Aasian välisestä dataliikenteestä 90 prosenttia kaikesta kulkee edelleen Punaisenmeren läpi, ja kyseisellä alueella on käynnissä useita geopoliittisia haasteita. Polar Connect -projektia on perustettu, jotta voitaisiin tarjota turvallisempi ja lyhyempi reitti arktisen alueen kautta.

Verkkoyhtiö GlobalConnect on yksi konsortion viidestä jäsenestä, ja haluaa hankkeen kautta vahvistaa digitaalista kestävyyttä ja turvallisuutta digitalisoituneessa maailmassa. Suunnitteilla oleva uusin arktinen kaapeliyhteys vähentäisi datan lähetysaikaa sekä viivettä ja parantaisi kestävyyttä.

GlobalConnect on tuomassa mukanaan monen vuoden käytännön kokemuksen merikaapelien asentamisesta Pohjoismaissa. Yritys sai hiljattain valmiiksi Pohjoismaiden suurimman digitaalisen infrastruktuuriprojektin vuosikymmeniin, kun yhtiö avasi 2600 kilometrin kuitukaapeliyhteydet Pohjois-Ruotsista Berliiniin. Yhteyden kapasiteetti riittää nykyisellään kaikkien Pohjoismaiden dataliikenteen hoitamiseen.

Uuden Polar Connect ykkösvaihe käynnistyy vuonna 2025. Jo nyt tehdään kaapelille optimaalisen reitin selvittämistä ja muita valmisteluita. Lisäksi Ruotsin hallitus keskustelee jo kokonaan uuden jäänmurtajan rakentamisesta, ja tarkoituksena on rakentaa alus, joka pystyisi kaivamaan neljä metriä paksun ja tutkimattoman arktisen jään läpi.

Kun uusi kaapeli lasketaan merenpohjaan , uutta rakennettua jäänmurtajaa ja ruotsalaista jäänmurtajaa Odenia voitaisiin käyttää samaan aikaan. Kaapelin laskusyvyys arktiseen mereen on asetettu noin 4000 metriin, ja sen on suunniteltu valmistuvan viimeistään vuonna 2030.

Pohjoismaiset kumppanit Polar Connect-hankkeessa ovat Vetenskapsrådet via Sunet, NORDUnet, Polarforskningssekretariatet, Danmarks Tekniske Universitet ja GlobalConnect, joka on yksi Pohjois-Euroopan johtavista digitaalisen infrastruktuurin ja tietoliikenteen tarjoajista.

Kuvituskuva: GlobalConnect