Canatusta nanoteknologian veturiyritys – laajentaa tuotantoaan

Valtiollinen teknologiatukija Business Finland on nimennyt nanokalvoja Vantaalla valmistavan Canatun uusimmaksi tutkimuksen veturiyritykseksi. Canatun avulla tavoitellaan Suomesta  myös maailmanluokan tutkimus-, kehitys- ja tuotantokeskusta. Samalla tuettiin veturistatuksella myös metsäteollisuuden Addritzin ja nostotekniikan Kalmarin tutkimus- ja kehitystoimintoja.

’’Canatun pitkäjänteisen kehitystyön tuloksena ainutlaatuinen hiilinanoputkiteknologia tarjoaa kestävämpiä, energiatehokkaampia ja suorituskykyisempiä ratkaisuja puolijohdeteollisuuteen kuin perinteinen piiteknologia’’, sanoo Business Finlandin veturirahoituksesta vastaava yksikön johtaja Juha Suuronen Business Finlandista.

Canatun Carbon Age -ohjelma edistää hiilinanoputkien mahdollistamia puolijohdeteknologioita Business Finlandin rahoitus Canatun veturihankkeelle on 10 miljoonaa euroa. Rahoituksen kautta Business Finlandin Suurosen mukaan Suomesta on mahdollista vahvan veturiekosysteemin voimin tehdä nanohiiliteknologian ykkösmaa tukien samalla Euroopan omavaraisuutta.

Yli 40 kumppania käsittävä viisivuotinen Canatun vetämä ohjelma luo ekosysteemin, joka tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia asiantuntemuksen jakamiseen, arvonluontiin ja markkinalähtöiseen innovointiin. ’’Luomalla maailmanluokan ekosysteemin edistämme innovointia ja yhteistyötä sekä avaamme uusia liiketoimintamahdollisuuksia, mik

Toimitusjohtaja Juha Kokkonen, Canatu

ä lisää sekä meidän että kumppaneidemme pitkän aikavälin globaalia kilpailukykyä’’, sanoo Canatun toimitusjohtaja Juha Kokkonen.

Canatun lisäksi Business Finland valitsi uusiksi veturiyrityksiksi Andritzin metsäteollisuuden tutkimus- ja kehitysohjelman  BioCircleToZero ja nostoyritys Kalmarin Move2Green-hankkeen, jota Business Finland rahoittaa 20 miljoonalla eurolla.

Nostoyhtiö Kalmarin tavoitteena on edistää raskaiden materiaalien käsittelyn hiilineutraaliutta kehittämällä sähköistä laitevalikoimaa ja dataan perustuvia palveluja. Move2Green-hanke kokoaa yhteen jopa yli 150 ekosysteemikumppania, teollisuuden organisaatiota, teknologiayritystä, tutkimuslaitosta ja yliopistoa.

Business Finlandin Veturi-ohjelmilla on syntynyt myös selvää tulosta. Esimerkiksi tietoliikennejätti Nokia kehitti kesällä 2023 päättyneessä veturihankkeessaan teollisiin 5G-verkkoihin pohjautuvia ratkaisuja 120 kumppanin kanssa.  Veturihanke oli tärkeä Nokialla, mutta myös   sen kokoamalle yritys- ja kehittäjäjoukolle.

Päivitys: Canatu kaksinkertaistaa toimitilansa Suomessa uuden tuotantolaitoksen myötä

Vantaalla toimiva Canatu laajentaa toimitilojaan uusilla vuokratuolla tuotantotiloilla, jotka sijaitsevat nykyisen pääkonttorin ja tehtaan läheisyydessä Vantaalla. Uusi tehdas- ja toimistorakennus on suuruudeltaan yli 3 000 neliötä, jonka kautta yhtiön koko yhteenlaskettu tuotanto- ja toimistotila lähes tuplaantuu.

Uusi tuotantotila tuo lisäkapasiteettia tukemaan uusien asiakasreaktoreiden, seuraavan sukupolven reaktoreiden ja diagnostiikkalaboratorion kehittämistä ja tuotantoa. ”Uusi tila on keskeinen tekijä Canatun pitkän aikavälin kasvusuunnitelmien mahdollistamisessa,” sanoo Juha Kokkonen, Canatun toimitusjohtaja.

Canatu on Nasdaq First North -listalla noterattu yhtiö, joka kehittää edistyneitä hiilinanoputkia (CNT) sekä niihin liittyviä tuotteita ja tuotantolaitteita puolijohdeteollisuudelle, autoteollisuudelle ja lääketieteelliselle diagnostiikalle.

Canatun pääkonttori on  Suomessa, mutta toimii myös Yhdysvalloissa, Japanissa ja Taiwanissa. Yhtiöon perustettu Suomessa vuonna 2004, ja sillä on noin 130 työntekijää, joista noin 20 prosentilla on tohtorin tutkinto tai ovat sitä parhaillaan suorittamassa.

Canatun tuotteita ovat hiilinanoputkimembraanit, joita käytetään auto- ja anturisovellusten lisäksi esimerkiksi puolijohdeteollisuuden ultraviolettiprosesseissa (Extreme Ultraviolet, EUV) mahdollistaen edistyneimpien mikrosirujen valmistuksen.

Lisää: Business Finlandin kaikki veturiohjelmat ja niiden taustat (LINKKI) ja aiemmat Veturi-ohjelmia käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Canatu

Päivitetty 29.3.2025 tiedoilla