Kansainväliset piiritutkijat ovat kehittäneet ReRAM-muistisiruja, jotka suorittavat laskentatehtäviä, joita perinteisesti tekevät prosessorit. Tämä tarkoittaa, että dataa voidaan käsitellä samalla paikalla, johon se on tallennettu.
Uusin tällainen laskentapiiri kehitettiin Nanyangin teknillisessä korkeakoulussa (NTU Singapore) yhteistyössä Saksan RWTH Aachen Universityn ja Forschungszentrum Juelichin kanssa.
Se on rakennettu käyttäen alan uusinta muistitekniikkaa, joka tunnetaan Redox-pohjaisena resistiivisen kytkennän Random Access Memory (ReRAM) muisteina. Näitä muistipiirejä on piakkoin saatavissa kaupallisesti muun muassa SanDiskin ja Panasonicin kehittäminä.
Sen sijaan, että tallentaa vain dataa NTU:n tutkijat kumppaneineen osoittivat, kuinka ReRAM:ia voidaan käyttää myös prosessoimaan dataa.
Kun muistisiru suorittaa sille sopivia laskentatehtäviä, voidaan säästää tilaa ja energiaa pistämällä se tekemään osan prosessorin hommista. Kehitys voi johtaa myös uusiin mahdollisuuksiin kulutuselektroniikan ja puettavan teknologian parissa.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tietote (LINKKI) ja Nature-tiedelehden artikkeli (LINKKI)
Kuvituskuva: Shutterstock
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016