Suomessa on maailman sallivin lainsäädäntö kauko-ohjattavien pienkoptereiden ja muiden lennokkien lennättämisessä. Ilman sääntöjä ei Suomessakaan voi koptereita lennättää, muistuttaa liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Tulossa on myös ensi viikolla neljä tietoiskuseminaaria eri puolilla Suomea.
Kauko-ohjattavien lennokkien ja koptereiden (Done) tulo markkinoille on saanut lennokkiharrastajien lukumäärän reippaaseen kasvuun Suomessa, kertoo Trafi. Laitteet ovat harrastus- tai urheilutarkoituksessa käytettäviä, ilman ohjaajaa ilmassa liikkuvia laitteita. Ne voivat olla joko kauko-ohjattuja tai jopa autonomisia, ns. vapaastilentävät droneja.
Pienkoptereide lennättäjät ovat Trafin mukaan ilmailijoita, joten heidän tulee tietää perusasiat ilmailulainsäädännöstä. Siksi Trafi järjestää ensi viikolla neljällä paikkakunnan koulutusta aiheesta kiinnostuneille. Trfai lupaa järjestää lisää tilaisuuksia esimerkiksi Etelä-Suomeen tarpeen mukaan.
Turvallisuusnäkökulma on tulevissa tapahtumissa vahvasti esillä niin ammattilaisten kuin harrastajienkin näkökulmasta. Lennättämisen turvallisuuden lisäksi kerrotaan yksityisyyden suojan tuomista reunaehdoista sekä mahdollisista lentorajoituksista.
Tilaisuuksissa käsitellään myös ilmatilaan ja laitteisiin liittyviä määräyksiä, jotka laitteiden lennättäjien tulisi tuntea ja ottaa huomioon. Samalla valotetaan tulossa olevaa EU-lainsäädäntöä, joka vaikuttaa sekä harrastajien että ammattilaisten toimintaan.
LISÄÄ: Trafin Drone-kiertue 3.-6.4.2017 Rovaniemellä, Kuopiossa, Seinäjoella ja Oulussa (LINKKI)
Trafin ohjeita lennättäjille
- Koneeseen oltava suora näköyhteys ja sen on oltava koko ajan ohjattavissa.
- Lähempänä kuin 5 km isosta lentoasemasta lennättäminen ei ole sallittua ilman lennonjohdon lupaa.
- Lennätyskorkeuden on oltava alle 150 m. Lentoaseman lähialueella (5 km etäisyydellä kiitoteistä) lennätyskorkeus enintään 50 m, suurempi korkeus vain lennonjohdon luvalla.
- Lennokin lennättäminen ulkosalle kokoontuneen väkijoukon yläpuolella ei ole sallittua.
- Lennätykset eivät saa vaarantaa, haitata eikä estää pelastushelikopterin toimintaa.
- Pienten lentokenttien ja helikopteripaikkojen, esim. Nummela ja Meilahti, läheisyydessä lennättämisessä on oltava erityisen varovainen. Ota huomioon myös mahdolliset paikalliset ohjeet.
- Lennättäminen asutuskeskuksen yllä ei ole sallittua lentoonlähtömassaltaan yli kolmen kilon painoisella pienlennokilla.
- Enintään kolmen kilon painoisella lennokilla lennättäminen asutuskeskuksen yllä on sallittua vain silloin, kun lennättäjä on tutustunut alueeseen, varmistunut laitteen teknisestä kunnosta ja arvioinut, että lennättäminen voidaan suorittaa turvallisesti.
- Lennätykset eivät saa aiheutuva vaaraa tai meluhaittaa ulkopuolisille ihmisille ja heidän omaisuudelleen.
- Lennokin on aina väistettävä kaikkia ilma-aluksia.
- Lennokista on käytävä ilmi sen käyttäjän nimi ja yhteystiedot.
- Muista ottaa vastuuvakuutus.
LÄHDE: Trafin lennokkien lennättämisen ABC (LINKKI, pdf)
Kuva: Aalto-yliopisto
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016