Turkulainen Comptek Solutions saa yhdistelmäpuolijohteiden vikatilat kuriin uudella passivointimenetelmällään. Ratkaisu vähentää elektronisia vikatiloja puolijohteiden pinnalla. Tekniikan avulla komponentteja voidaan valmistaa aiempaa tehokkaammin ja edullisemmin.
Altistuminen hapelle saa yhdistelmäpuolijohteissa aikaan suuren määrän vikatiloja. Ne hidastavat virran kulkua, aiheuttavat komponentin lämpenemisen ja pahimmassa tapauksessa estävät sen toiminnan.
Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen tutkijat löysivät puolijohteen pintaan vaikuttavan käsittelyn, jonka avulla pinnoista saadaan jopa 98 prosenttia aiempaa virheettömämpiä. Muuttuneen pintasymmetrian ansiosta puolijohteet eivät enää reagoi yhtä herkästi hapen kanssa, ja vikatilojen määrä vähenee.
”Teknologiallamme laitteista saadaan tehokkaampia. Myös kustannuksissa säästetään, kun puolijohdekiekolla olevien viallisten komponenttien osuus pienenee”, fysiikan tohtori ja erikoistutkija Johnny Dahl kertoo.
Puolijohteet ovat eristeen ja johteen välimuotoja. Yhdistepuolijohteita käytetään elektroniikkateollisuuden komponenteissa, kuten esimerkiksi netin valokaapeleissa, kännyköiden piirilevyissä tai tukiasemien lähettimissä.
”Teknologiamme on siitä erinomainen, että sitä voidaan hyödyntää kaikkiin yhdistepuolijohdemateriaaleihin”, Dahl sanoo.
Hän toimi projektijohtajana vuoden 2016 alussa alkaneessa Tekesin Tutkimuksesta uutta tietoa ja liiketoimintaa (TUTL) -projektissa. Sen aikana valmistettiin prototyyppilaitteita, tehtiin markkina-analyysejä ja kartoitettiin bisnesmalleja.
Tekesin kanssa tehty tutkimusprojekti kannusti tutkijoita perustamaan oman yrityksen ja antoi rahoitusta tuotteen kaupallistamiseen. Tutkimusryhmä haki keksinnölle myös patenttisuojaa. Se on myönnetty Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa.
Comptek aikoo perustaa Turkuun laboratorion teknologian jatkokehittämistä varten. Laboratoriolla myös vauhditetaan ensimmäisten tuotteiden tuloa markkinoille. Dahl kertoo, että sopimusneuvottelutkin ensimmäisen asiakkaan kanssa ovat alkaneet. Suomessa on erittäin vähän yhtiöitä, jotka ovat mukana yhdistepuolijohdebisneksessä.
Lisää näkyvyyttä yritys sai pääsemällä mukaan Tekesin Nordic Innovation Housen Reach-ohjelmaan. Se vei Comptekin Osloon sekä San Franciscon Piilaaksoon, jossa järjestettiin tapaamisia yritysten ja asiantuntijoiden kanssa. Viikot sisälsivät luentoja ja erilaisia työpajoja.
”Ohjelma auttoi meitä valtavasti kontaktiverkon luomisessa. Saimme myös apua useilta liiketoiminnan kehittämisen ammattilaisilta”, Dahl sanoo.
Kuva: Comptek Solutions Oy:n teknologianeuvonantaja Pekka Laukkanen (vasemmalta), teknologiajohtaja Jouko Lång, tutkimusjohtaja Johnny Dahl ja toimitusjohtaja Vicente Calvo Alonso.
Kuva: Hanna Oksanen/Turun yliopisto
Lähde: Kaiku/Tekes
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).