Grafeenista uudenlainen induktiokela

Induktanssikelat ovat yhä olennaisesti samanlaisia kuin Michael Faraday loi ne vuonna 1831. Siten niiden sijoittaminen mikropiireille on yhä vaikeampaa. Nyt kalifornialaisessa Santa Barbaran yliopistossa on haettu uutta lähestymistapaa grafeenista ja uudenlaisesta kineettisestä induktiosta.

Santa Barbaran yliopistossa professori Kaustav Banerjeen johtama kansainvälinen ryhmä hyödyntää kineettisen induktanssin ilmiötä, tuottaen näin pohjimmiltaan uudenlaisen induktanssin.

Kaikki induktorit tuottavat sekä magneettista että kineettistä induktanssia, mutta metallijohteissa keloissa kineettinen induktanssi on niin pieni, että se ei ole havaittavissa.

Toisin kuin magneettinen induktanssi, kineettinen induktanssi ei riipu induktorin pinta-alasta. Pikemminkin kineettinen induktanssi vastustaa virran vaihteluita, joka muuttaa elektronien nopeutta ja elektronit vastustavat tällaista muutosta Newtonin inertialain mukaan.

Tutkijaryhmä kehitti grafeenista uudenlaisen spiraali-induktorin. Monikerroksinen grafeeni tarjoaa tuottaa yksikerroksista pienemmän resistanssin. Uudenlainen kela toimii 10-50 GHz:n alueella, tarjoten perinteiseen nähden puolitoistakertaisen induktanssitiheyden.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja yliopiston tiedote (LINKKI)

Kuva: Peter Allen