Euroopan suurin robotiikka-alan konferenssi European Robotics Forum (ERF) kokosi Tampereelle yhteen yli 900 asiantuntijaa. Tänään Tampere-talolla päättyvässä tapahtumassa oli esillä lähes 50 yritystä kuvan Kuka-robotista ABB:n ja suomalaiseen Fastemsiin.
Tapahtumassa oli kolmen päivän aikana yleisempien teemojen lisäksi esillä ihmisen ja robotin välisen yhteistyön turvallisuus sekä robotiikan tuomat mahdollisuudet uudistaa teollisuuden tuotantokykyä. Tämän kertaisen tapahtuman teemakin oli robotit ja me.
Kaikkiaan tapahtuma koostui noin 50 sessiosta. Niiden aiheet käsittelivät kaikkia robotiikan aihealueita lainsäädännöstä sovelluksiin sekä terveydenhuollosta teolliseen valmistukseen.
Tilaisuuteen osallistui robotiikka-alan asiantuntijoiden ja tutkijoiden lisäksi laajasti myös EU:n virkamiehistöä. Myös EU:n Horizon 2020 tutkimusohjelman suunnitteilla olevat kehitysprojektit olivat pinnalla.
”Olemme erittäin tyytyväisiä osallistujamäärään. Täällä on alan huiput koolla, kiitteli Tampereen teknillisen yliopiston dekaani Pauli Kuosmanen nettisivun uutisessa.
Seminaariesitysten lisäksi esillä lukuisa määrä alan tutkimusta ja kaupallisia sovelluksia. Esillä oli robotteja laidasta laitaan. Pienimmät olivat robottisoituja kuljetusalustoja ja suurin varmaan Sandvikin DT992i-kaivoskone. VTT:llä oli esillä palvelurobotiikkaa.
Tampereen yliopiston osastolla oli autonomisten alusten tutkimusta, mihin sisältyy niin autonomiset lentokoneet, pinta-alukset kuin sukellusaluksetkin. Mukana oli myös käytännön UAV-lentokone, jota voidaan käyttää rajavalvonnassa sekä erilaissa etsintä-, pelastus- ja raivaustehtävissä tai esimerkiksi kartoitus- ja seurantatehtävissä.
Kansainvälisen robotiikkatapahtuman käytännön järjestejänä oli Suomen Robotiikkayhdistys yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa. Näyttelyosuudessa oli yli 50 yritystä.
Kukan lisäksi esillä olivat ABB, Fastems, Kuka, Sandvik ja MIR ja Universal Robotics sekä ohjaustekniikoista muun muassa Beckhoff, Omron ja Pilz ja IFM.
ERF2018 on järjestyksessään yhdeksäs kerta ja sen suosio on noussut tasaisesti vuodesta 2010 saakka. Foorumista on kehittynyt robotiikan soveltajien, loppukäyttäjien, päättäjien, tutkijoiden, insinöörien, rahoittajien ja yrittäjien suurin vuosittainen tapaamispaikka.
Lähde: TUT-uutiset/Minna Puntila (LINKKI) ja tapahtumatiedotteet.
LISÄÄ: European Robotics Forum (LINKKI)
Aloituskuva: EU:n alueiden komitean johtoon kuuluva Markku Markkula tervehti tapahtumasta kädestä pitäen Kukan käsivarsirobottia. Esillä oli viitisenkymmentä muutakin robotiikan yritystä, tutkimuslaitosta ja kehitysprojektia. Kuva euRobotics (LINKKI)