Pienikokoisia lämpösähkögeneraattoreita kaivataan tulevaisuudessa erityisesti IoT-antureille ja kannettaviin kuluttajalaitteisiin. Yhtenä lupaava lämpösähköisenä materiaalina on noussut esiin piinanolangat. Niillä on suhteellisen alhaisen lämmönjohtavuus mutta hyvä sähkönjohtavuus.
Piipohjaiset lämpösähkögeneraattorit rakentuvat tavallisesti pitkistä, noin 10 – 100 nanometrin pituisista nanolangoista, jotka oli ripustettu onteloon katkaisemaan lämpövirran kulku ja varmistamaan lämpötilaero piin nanolankojen yli. Kuitenkin ontelorakenne heikentää laitteiden mekaanista kestävyyttä ja kasvattaa valmistuskustannuksia.
Ongelman ratkaisuksi ryhmä japanilaisia tutkijoita Wasedan, Osakan ja Shizuokan yliopistosta ovat onnistuneesti kehittäneet uudenlaisen rakenteen, joka osoitti kokeellisesti suurta 12 mikrowattia per neliösenttimetri tehotiheyttä. Se on tarpeeksi tuottamaan tehoa antureille tai ajoittaiselle langattomalle viestinnälle varsin pienellä vain 5 Celsius-asteen lämpötilaerolla.
”Koska generaattori käyttää samaa tekniikkaa kuin puolijohdepiirien valmistus, sen toteutuskustannukset saattavat leikkautua suurelta osin massatuotannon kautta”, toteaa tutkimuksen johtava tutkija Waseda Universityn professori Takanobu Watanabe.
”Se voi myös avata polun erilaisiin, itsenäisesti toimiviin IoT-laitteisiin, joissa käytetään ympäristön ja kehon lämpöä. Esimerkiksi voi olla mahdollista ladata älypuhelinta hölkkälenkillä”, Watanabe arvoi tulevaa kehitystä.
Lisää: Nanobitteja (LINKKI), Waseda-yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI)
Kuvituskuva: Shutterstock