Litiumioniakut ovat yleistyneen kännyköiden ja kannettavien mikrojen lisäksi muissakin kodin sähkölaitteissa ja koneissa ja liikkumisvälineissä. Tehokkaimmat akut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä voi olla hankala sammuttaa, kerrotaan uudessa alan selvityksessä. Ohessa Tukesin ohjeet akkujen palotilanteisiin.
Palava akku saattaa sytyttää laitteen lisäksi myös koko huoneiston tai talon tuleen. Akun säilytystilassa on oltava palovaroitin ja alkusammutusvälineet. Laitetta tai akkua on säilytettävä paloturvallisella alustalla paikassa, jossa akun lähettyvillä, erityisesti yläpuolella, ei ole palokuormaa.
Litiumioniakulla varustettua laitetta tai itse akkua tulee säilyttää normaalissa huoneenlämmössä. Akun kuumeneminen esimerkiksi auringossa tai kuumassa autossa on turvallisuusriski. Jos akku tai laite ylikuumenee, irrota laturin verkkojohto, jos sen voi tehdä turvallisesti.
Akkuja ei saa ladata pakkaskelissä. Vaikka akku lämpenee ladattaessa, lataaminen kylmässä vaurioittaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää, Tukesin latausohjeissa kerrotaan. Kannattaa myös kysyä myyjältä tuotteen turvallisuudesta ja varmista, että akussa tai tuotteessa on akunvalvontajärjestelmä (Battery Management System).
Tärkeintä on käyttää ja ladata akkua oikein ja muistaa, että akkua tai laitetta ei saa kolhia. Ennen käyttöä tarkista laitteen ja akun kunto. Noudata aina laitteen mukana tulleita käyttöohjeita ja tutustu niihin huolella.
Vaurioitunut akku on poistettava heti käytöstä, jos siinä näkyy fyysisiä vaurioita tai se on pullistunut, lähtee hajua, selkeästi tavallista enemmän, ääntää omituisesti tai jopa vuotaa.
Lisää: Tukesin ohjeistus litiumioniakkujen turvalliseen hankintaan, käyttöön ja hävittämiseen (LINKKI) sekä Gaia Consultingin Tukesin ja STEKin tilauksesta tekemä litiumioniakkujen turvallisuusselvitys (LINKKI, pdf) ja uusi opas (LINKKI, pdf).
Näin sammutat akkupalon
- Irrota laturin verkkojohto ennen palon sammuttamista, jos se on mahdollista.
- Li-ion-akkupalon ensisijainen sammutustapa on suuri määrä vettä, sillä vesi jäähdyttää akkua.
- Toissijainen sammutustapa on vaahtosammuttimen käyttö.
- Jauhesammutin tai muu tukahduttava sammutusväline pysäyttää palon hetkellisesti, mutta ei jäähdytä akkua eikä estä syttyvien kaasujen leviämistä.
- Sammutettu akku voi syttyä myös uudestaan palamaan.
- Varmista, että akku on paikassa, josta mahdollinen uusi palo ei pääse leviämään. Siirrä akku tai laite mahdollisuuksien mukaan turvalliseen paikkaan, esimerkiksi käyttäen patakintaita tai sammutuspeitteeseen käärittynä.
- Jos et saa alkanutta paloa nopeasti sammumaan tai palo muodostaa voimakkaasti savua, evakuoi tila välittömästi ja soita hätänumeroon.
Lähde: Tukes