Siirtymämetalleilla vauhtia tulevaisuuden tietokoneisiin

Yhdysvaltalaisen Georgia State Universityn tutkijat ehdottavat, että siirtymämetallien kalkogeeneillä (TMDC), voitaisiin saada tulevaisuuden tietokoneet toimimaan femtosekuntien aikaskaalassa atomisen ohuisiin puolijohteisiin perustuen.

Siirtymämetallinen kalogeeneillä (TMDC) on tutkijoiden mukaan optisia ominaisuuksia, joita voitaisiin käyttää nopeuttamaan tietokoneet miljoona kertaa nopeammiksi ja tallentamaan informaatiota miljoona kertaa energiatehokkaammin ja nopeammin.

”Ei ole mitään nopeampaa kuin valo”, kertoo tohtori Mark Stockman, tutkimuksen vetäjä professori Georgia State Universitystä. ”Ainoa tapa rakentaa paljon nopeampaa tietotekniikkaa on käyttää optiikkaa, ei elektroniikkaa.

TMDC:llä on kuusikulmainen hilarakenne, joka koostuu siirtymämetallien atomien kerroksesta, joka on kahden kalkogeenisen atomikerroksien välissä.

TMDC:n kuusikulmaisessa hilarakenteessa elektronit kiertävät ympyrää eri tavoin, kun jotkut elektronit pyörivät vasemmalle ja toiset pyörivät oikealle riippuen niiden paikasta kuusikulmaisessa. Tämä liike aiheuttaa uuden ilmiön, jota kutsutaan topologiseksi resonanssiksi. Tällainen vaikutus mahdollistaa lukea, kirjoittaa tai käsitellä informaatiobittiä vain muutamassa femtosekunnissa. Ennustettuja ilmiöitä voitaisiin siten soveltaa tietojen tallentamiseen ja käsittelyyn petahertsien kaistalla optoelektroniikalla.

Lisää: Nanobitteja-sivusto (LINKKI), yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/