Kaivosyhtiö Keliber on käynnistänyt Outotecin kanssa koeohjelman, jonka tavoitteena on testata pienimuotoisesti akkukäyttöön sopivan litiumhydroksidin tuotantoa. Yhtiö odottaa tuloksia koeohjelmasta jo ensi vuoden alkukuukausina.
Litiumin kysynnän ennakoidaan kasvavan nopeasti. Tarvetta lisäävät erityisesti monet Eurooppaan sijoittuneet katodikemikaali- ja litiumioniakkuvalmistajat.
Viimeisimpiä uutisia oli saksalaisen Basfin ilmoitus rakentaa akkujen katodimateriaalitehdas Harjavaltaan ja Terrafame akkukemikaalitehdas Sotkamoon.
”Koska sähköautojen akkujen katodikemikaalituottajat suosivat tulevaisuudessa yhä enemmän litiumraaka-aineenaan litiumhydroksidia, olemme aloittaneet koeohjelman testataksemme litiumhydroksidin tuotantoa pilot-mittakaavassa’’. kertoo Keliber Oy:n toimitusjohtaja Pertti Lamberg.
Suomalaisyhtiön pilot-mittakaavan kokeet sisältävät kalsinoidun spodumeenirikasteen soodaliuotuksen, liuoksen ioninvaihtopuhdistuksen ja litiumhydroksidin kiteytyksen.
Testiohjelman perusteella optimoidaan prosessin virtauskaavio ja tehdään yksityiskohtainen tekninen ja taloudellinen selvitys litiumhydroksidituotannon toteutettavuuden arvioimiseksi.
Lisää: Keliber-aiheisia uutisia (LINKKI), Basf-uutisia (LINKKI), Terrafame (LINKKI) ja laajemmin akkualueen uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)
Kuva: Keliberin kaivoksesta rikastettu lopputuote on akkulaatuinen litiumkarbonaatti (Li₂CO₃ min. 99,5 %), jota voidaan käyttää akkukemikaalien valmistuksessa.
Taustaa: Keliber panostaa kaivoksen lisäksi rikastamiseen
- Kaivosyhtiö Keliber on kertonut sijoittavansa akkumateriaalien tehtaansa Kokkolaan Industrial Park -teollisuusalueelle.
- Yhtiön litiumesiintymät ja tulevat kaivokset sijaitsevat Kaustisella, Kokkolassa ja Kruunupyyssä.
- Keliberin omistajia ovat suomalaisinstituutioiden ja yksityisten sijoittajien lisäksi norjalaisen kaivosalan sijoitusyhtiön Nordic Mining ASA.
Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018/