Saksalaisen Martin Lutherin yliopiston Halle-Wittenbergin (MLU) ja Kiinassa sijaitsevan Lanzhoun yliopiston tutkijat ovat löytäneet uudenlaiset spin-aallot, joita aiotaan hyödyntää tulevaisuuden tiedonsiirtoon ja tiedon prosessointiin.
Uusilla spin-aalloilla olisi myös huomattavasti suurempi tehokkuus ja pienempi energiankulutus. Saksalais-kiinalainen ryhmä kuvaa tutkimuksissaan eräänlaista kierrettyä magnonia, jonka kierremäärä on suojattu vaimennukselta.
Teknisesti kierre liittyy magnonkiertoradan kulmamomenttiin (OAM) ja sen suuruutta ja suuntaa voidaan säätää sähköjännitteillä. Tämä tekee mahdolliseksi multipleksisen kierrepohjaisen signaalikoodauksen ja -siirron suurilla etäisyyksillä.
Tutkijoiden mukaan raportoidut tulokset avaavat tien suuren tiheyden tiedonsiirtoon magnonien kautta. Energiatehokkuuden lisäksi magnon-aallonpituudet ovat säädettäviä ja lyhyitä verrattuna optisiin aaltoihin.
Magnoniset elementit voidaan myös integroida olemassa oleviin teknologioihin.
Lisää: Nanobitteja (LINKKI), MLU-yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli Nature Communications-tiedelehdessä (LINKKI)
Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/