Langaton anturiverkko kehon pintaan – näin toimii

Singaporelaisen yliopiston tutkijat esitelleet uudenlaisen tavan puettavien laitteiden yhdistämiseen. Uuden ”langattoman kehon anturiverkon” avulla puettava elektroniikka voi lähettää dataa tuhat kertaa vahvemmilla signaalilla kuin perinteiset tekniikat.  Katso videolta miten ratkaisu toimii.

Tällä hetkellä melkein kaikki sykevyöt ja muut vartaloanturit, kuten sportti- ja älykellot, kytkeytyvät älypuhelimiin ja muuhun elektroniikkaan radioaaltojen, kuten Bluetoothin ja Wi-Fi:n, kautta. Ongelmana on kuitenkin, että

Kuva: NUS

niiden lähetteet säteilevät ulospäin kaikkiin suuntiin, mikä tarkoittaa, että suurin osa energiasta menetetään ympäröivälle alueelle.

Sinpaporen National Universcityn apulaisprofessori John Ho ja hänen tiiminsä halusivat tuoda signaaleja anturien välillä lähemmäksi vartaloa käytön tehokkuuden parantamiseksi. Laitteiden signaalienergia pidetään lähellä vartaloa sen sijaan, että se leviää kaikkiin suuntiin.

NUS-tutkijoiden ratkaisu perustuu metamateriaaleihin. Niiden avulla voidaan luoda plasmonisia pinta-aaltoja, jotka voivat liukua langattomasti ympäri kehoa vaatteissa.

Kuva: Purdue University

Metamateriaali toimii minkä tahansa langattoman laitteen kanssa kullekin suunnitellulla taajuuskaistalla eikä signaalitehon lisäys ei vaadi muutoksia älypuhelimeen tai Bluetooth-laitteeseen.

Purduen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet puolestaan omavoimaisen kangasinnovaation, jonka avulla käyttäjä voi hallita elektronisia laitteita vaatteiden kautta.

Ratkaisussa tribosähköiset nanogeneraattorit (TENG) keräävät sähköstaattista energiaa tekstiilien hankausliikkeistä. RF-TENG –tekniikka kykenee tuottamaan tehotiheyden 600 uW/cm2.Teknologia on patentoitu ja tutkijat etsivät kumppaneita testaamaan ja kaupallistamaan tekniikkaansa.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), National University of Singaporen tiedoteuutinen (LINKKI) ja Youtube-video (LINKKI) sekä  Purduen yliopiston kangasinnovaation tiedoteuutinen (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/