Laadukas satelliittipaikannus on entistä elintärkeämpää monille kriittisille toiminnoille, joten tarpeet varmistamiseen ovat kasvaneet. Siihen tuo ratkaisun GNSS-Finlandin uusi laadunvalvontapalvelu, jolla voidaan monitoroida tarkasti satelliittipaikannussignaaleista poikkeamia. Palvelua voivat hyödyntää niin viranomaiset, yritykset kuin kansalaisetkin.
Uudesta laadunvalvontapalvelusta voi katsoa GNSS-signaalien saatavuuden tai tarkistaa satelliittipaikannuksen suorituskyky tietyllä alueella. Ratkaisu perustuu radiosignaalien käyttöä Suomessa koordinoivan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilaamaan ja rahoittamaan tutkimukseen.
Palvelun tietoja voidaan integroida myös muihin, esimerkiksi lentoliikenteen käyttämiin tilannekuvajärjestelmiin. He voivat poimia GNSS-laatutiedon GNSS-Finland-palvelusta, jolloin heidän ei tarvitse investoida omiin valvontajärjestelmiin.
’’Viime vuosina olemme nähneet suurta kiinnostusta tällaiseen palveluun, jonka kautta kuka tahansa voisi reaaliajassa monitoroida vastaanotettujen GNSS-signaalien laatua’’, kertoo Maanmittauslaitoksen tutkimuspäällikkö Zahidul Bhuiyan, joka johti GNSS-Finland-projektia.
Viranomaisten ja tutkijoiden lisäksi palvelua voi käyttää kuka tahansa. Sieltä voi katsoa GNSS-signaalien saatavuuden tai tarkistaa satelliittipaikannuksen suorituskyvyn alueellaan.
Satelliittipaikannusta hyödynnetään yhteiskunnan monilla kriittisillä sektoreilla, kuten pelastustoiminnassa sekä logistiikassa maalla, merellä ja ilmassa. Myös monet älypuhelinten sovellukset tarvitsevat satelliittipaikannusta.
Uutta GNSS-palvelua jatkokehittämällä voitaisiin monitoroida laajemmin myös GNSS-aikaa tai vertailla paikannustarkkuutta, kun käytetään erilaisia järjestelmien ja signaalien yhdistelmiä. Sovellukseen voitaisiin tuoda myös rajapintojen kautta myös muiden toimijoiden dataa.
Maanmittauslaitoksen ylläpitämä GNSS-Finland-palvelu perustuu alkuaan 1990-luvulla perustetun FinnRef-verkon GNSS-asemiin, joiden avulla voidaan monitoroida satelliittipaikannusjärjestelmiä ja niiden eri taajuuksien signaalien laatua. FinnRef modernisoitiin ja tihennettiin vuosina 2012–2014 ensin parinkymmeneen asemaan, sekä edelleen noin 50 aseman laajuiseksi vuosina 2017-2018.
Lisää: GNSS-Finland-palvelun taustaa (LINKKI) ja tietoa Euroopan GNSS-palvelusta (LINKKI).
Kuvituskuva: ESA Galileo