Suomalainen kvanttitietokoneita kehittävä IQM Quantum Computers (IQM) laajentaa toimintaansa Yhdysvaltoihin. Samalla yritys on solminut strategisen kumppanuussopimuksen Berkeleyn yliopiston kanssa uuden sukupolven suprajohtavien kvanttiprosessoreiden kehittämiseksi.
IQM:n laajentuminen Yhdysvaltoihin ja kumppanuus Berkeleyn kanssa ovat ensimmäisiä ilmentymiä Suomen ja Yhdysvaltojen hallitusten julkilausumasta, jonka mukaan maat tekevät yhteistyötä uusimman 6G-tekniikan lisäksi kvantti-informaatiotieteessä ja -teknologiassa.
Laajentuminen perustuu IQM:n pitkän aikavälin strategiaan edistää kvanttialan koulutusta ja tutkimusta sekä tehdä yhteistyötä suurteholaskennan palveluntarjoajien kanssa kvanttitekniikoiden kaupallistamisessa.
”Pitkällä aikavälillä tavoitteemme on saavuttaa vahva jalansija Yhdysvaltojen markkinoilla ainutlaatuisten teknisten kyvykkyyksiemme ansiosta”, sanoi tohtori Juha Vartiainen, IQM Quantum Computersin globaalien toimintojen johtaja ja yksi perustajista.
Yritys julkisti äskettäin tarjolle uuden lippulaivatuotteensa IQM Radiancen ja koulutustuotteensa IQM Sparkin. Nyt IQM lähtee yhteistyössä UC Berkeleyn kehittämään seuraavan sukupolven suprajohtavia kvanttiprosessoreita, joilla tulee olemaan tärkeä osuus yrityksen kaupallisessa laajentumisessa.
IQM:n ja Berkeleyn kehitystiimit pystyvät tuottamaan uudenlaisia 3D-integroituja versioita kvanttiprosessoreista, joilla on korkea kvanttikoherenssi ja minimaalisen vähän ei-toivottuja ristikkäisiä signaaleja. Tiimeillä on laaja kokemus uudenlaisten kvanttilaitteistojen suunnittelusta, mallinnuksesta ja valmistuksesta.
IQM:llä on yli 280 työntekijää Suomen lisäksi Madridissa, Münchenissä, Pariisissa ja Singaporessa. Yrityksen kaupallisiin kvanttitietokoneisiin kuuluu ensimmäinen kaupallinen viidenkymmenen kubitin kvanttitietokone VTT:lle sekä IQM-vetoisen Q-Exa-konsortion HPC-kvanttikiihdytin Saksaan. IQM:n prosessoreja tullaan käyttämään myös Espanjan ensimmäisessä kvanttikiihdyttimessä.
Kuvituskuvat: IQM