Naiset tiukemmin 6G-tutkimukseen – Särestöniemestä mallia

Tänään YK:n julistamaa kansainvälistä naisten oikeuksien ja rauhan päivää vietettäessä on hyvä nostaa esiin, että moninaisuuden lisääminen ja naisten saaminen mukaan teknisille aloille on välttämättömyys. Yksi heistä on  Oulun yliopiston 6G-tutkijana toimiva Mariella Särestöniemi.

Tuotekehityksessä ja tutkimuksessa naiset voisivat olla laajemminkin mukana ja tuoda tuoda kehitykseen uusia näkökulmia, kokemuksia ja taitoja, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä kehitettäessä teknologioita, jotka ovat tasapuolisia, helppokäyttöisiä ja vastaavat monimuotoisen maailman väestön tarpeisiin.

”En yritä tietoisesti edustaa naisten näkökulmaa jokapäiväisessä työssäni, mutta koska olen nainen, se tapahtuu äänettömästi. Koko urani ajan olen saanut suurta kannustusta ja tukea, mikä on auttanut uravalinnassa ja keskittymisessä tutkimiseen.”, sanoo Oulun yliopistosta dosentti ja tutkijatohtori Mariella Särestöniemi.

Särestöniemi työskentelee Oulun yliopistossa 6GESS-tutkimusohjelmassa (6G Enabled Sustainable Society) langattoman tietoliikenteen mahdollistaman uuden terveysteknologian parissa.  Hän tutkii, miten korkeiden taajuuksien tietoliikennesignaalit toimivat kehossa ja miten niiden avulla saadaan aiempaa yksityiskohtaisempaa tietoa ihmiskehosta sekä sen muutoksista.

Yksi osa-alue on kehittää itsediagnoosiin välineitä, kuten vaikkapa rintasyöpää seulova liivi, joka on puettavaa elektroniikkaa. Siinä hyödynnetään radiokanava-analyysiä kehon poikkeavuuksien havaitsemisessa.

Särestöniemi väitteli vuonna 2020 aiheesta ”Ultralaajakaistasignaalin eteneminen ja radiokanavan ominaisuudet langattomien sisäisten kehoverkkojen sovelluksissa”, ja hänen nykyinen tutkimuksensa on suoraa jatkumoa siitä.

Lisää: 6G-artikkeleita Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Oulun yliopisto