Suomi harjoittelee kriittisen infran kybersuojaamista

Suomen puolustusvoimat, teleoperaattori Elisa, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja maanpuolustuskoulutus MPK:n edustajat osallistuvat paraikaa amerikkalaisten kanssa Cyber Fortress 3.0 -kyberharjoitukseen. Suomi on harjoituksen ainoa Yhdysvaltojen ulkopuolinen toimija.

Yhdysvaltain Virginiassa lisäksi Helsingissä meneillään olevassa Cyber Fortress 3.0 -harjoituksen teemana on vesihuollon suojaaminen ja puolustaminen kyberhyökkäyksiltä. Kokonaisuudessaan harjoitukseen osallistuu noin 350 henkeä.

Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 40 tekniikan ja kyberturvallisuuden asiantuntijaa Elisasta ja HSY:stä sekä MPK:n kyberturvallisuuden reserviläiskouluttajia vahvistettuna yhdellä henkilöllä Virosta. Harjoitus toteutetaan Virginia Beachillä Yhdysvalloissa ja Suomen harjoitusjoukko on mukana etäyhteydellä Helsingistä käsin.Virginian osavaltion kansalliskaartin Cyber Fortress 3.0 -harjoitus jatkuu 20. heinäkuuta asti.

Cyber Fortress 3.0 -kyberharjoitus keskittyy kriittisen vesihuoltoinfrastruktuurin suojaamiseen, ja harjoituksen avulla kehitetään mukana olevien organisaatioiden ymmärrystä vastaavan tilanteen hallinnasta. Varsinaisen verkossa tapahtuvan toiminnan lisäksi harjoituksessa testataan ja kehitetään johtamista ja yhteistoimintaa eri tahojen välillä.

Yhdysvaltalaisharjoituksen aihe on erityisen ajankohtainen myös Suomelle. Vesihuollon turvaaminen on osa Suomen huoltovarmuusstrategiaa sekä Naton resilienssityön yksi perusvaatimuksista. Siksi vuoden päästä Suomessa toteutetaan myös oma kansallinen kyseiseen toimialaan liittyvä kyberharjoitus.

”CF3.0-harjoituksessa pääsemme kumppanien kanssa koestamaan kyberpuolustuksemme osaamista automaatio- ja IT-järjestelmistä koostuvan kriittisen infrastruktuurin, tässä yhteydessä vesihuollon, suojaamisessa.”, kertoo MPK:n kyberalan koulutuspäällikkö Tero Oittinen. Myös Elisan turvallisuusjohtaja Jaakko Walleniuksen mukaan osallistuminen CF3.0-harjoitukseen tuo ainutlaatuista kokemusta monipuolisen IT- ja automaatiojärjestelmistä koostuvan kokonaisuuden hallinnasta ja puolustamisesta kyberhyökkäystilanteissa.

Kuvituskuva: Shutterstock