Tässä kannettavan tietotekniikan suojausohjeet lomailijalle

Tietoturvan taso askarruttaa entistä useampaa lomailijaa jopa niin paljon, että moni jättää kannettavan koneen  kokonaan kotiin tai työpaikalle. Lomalla yritetään sitten selvitä pelkällä kännykällä tai tabletilla vaikka niidenkin kanssa saa olla tarkkana varsinkin ulkomaan lomamatkoilla. Tässä it-yhtiö TietoEvryn ohjeita, joilla voi ainakin yrittää välttää loman aikana koneisiin kohdistuvat varkaus- ja tietoturvaongelmat.

Kesälomakauden ollessa nyt kiivaimmillaan pitkäkyntiset ovat intoutuneet iskemään niin perinteisin kuin digitaalisin keinoin lomailijan mikroihin.  It-yritys Every teetti äsken kyselyn suomalaisten kesämatkailusta ja samalla kyse tietoturvasta ja koneiden käytöstä. Tietoevryn selvityksen mukaan suomalaisen lomailijan matkalaukusta löytyy tosin varsin harvoin työtietokone, sillä tietoturva askarruttaa yhä useampaa.

Tietoevryn selvityksessä vain viidennes lähes 500 suomalaisesta ilmoitti ottavansa lomalle kannettavan työtietokoneen tai muita työlaitteita lähtiessään lomalle ulkomaille, ja vain reilu kolmannes kertoi tarkistavansa sähköpostejaan tai kirjautuvansa työnantajan palvelimelle loman aikana jollain henkilökohtaisella laitteellaan. Heistä selvä enemmistö (76 %) on huolissaan työhön liittyvien tietojen vaarantumisesta. Ja verrattuna Tietoevryn vastaavanlaiseen kyselyyn vuotta aiemmin, tietoturva vaikuttaa askarruttavan yhä useampaa.

Nyt jopa 88 % vastaajista on huolissaan siitä, että huijarit käyttävät tekoälyä manipuloidakseen heitä. Siitä huolimatta 77 prosenttia on edelleen valmis jakamaan enemmän henkilötietoja saadakseen parempia digitaalisia palveluja. Tietojenkalastelu on nykyisin hyvin taidokasta ja huomaamatonta. Matkoilla varkaudet, tavaroiden häviäminen ja suojaamattomat verkot voivat aiheuttaa turhia tietoturvariskejä, joita on helppo välttää.

Tässä  Tietoevryn tietoturvajohtajan, Ahmad Qureshin, vinkit tietoturvasta huolehtimiseen ennen matkaa ja sen aikana:

Ennen lomamatkaa:

  • Tarvitsetko varmasti työlaitettasi matkalla? Jos otat työnantajasi laitteita mukaan, säilytä ne aina turvallisesti ja lukittuina, ja pidä turvallisuusasetukset kuten ”etsi laitteeni” -toiminto käytössä. Ota yrityksen IT-tuen numero talteen siltä varalta, että työlaitteesi katoaa tai varastetaan.
  • Jaoitko lomasuunnitelmasi sosiaalisessa mediassa? Harkitse vielä, sillä jakamalla voit tehdä tyhjästä kodistasi kohteen rikollisille.
  • Ovatko salasanasi kunnossa? Käytä pitkiä ja vaikeasti arvattavia salasanoja ja käytä eri salasanaa jokaisella tilillä. Salasanaohjelmien satunnaisesti luodut salasanat ovat hyvä vaihtoehtoja.
  • Milloin viimeksi päivitit laitteesi? Varmuuskopioi myös oleelliset tiedostot ja poista turhat tiedostot keventääksesi digitaalista taakkaasi. Tämä auttaa minimoimaan sekä ympäristökuormaasi että mahdollisia turvallisuusriskejä.

Matkan aikana:

  • Tiedosta rikollisten manipulointiyritykset. Jos jokin asia on kiireellinen, kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, tai herättää voimakkaita tunteita, joku saattaa yrittää huijata sinua. Älä jaa henkilökohtaisia tietojasi, jos et ymmärrä miksi niitä kysytään, tai jos verkkosivu tai sovellus vaikuttavat epäilyttäviltä.
  • Varo USB-kaapeleita julkisilla latauspisteillä. Myös USB-pisteitä voidaan hakkeroida, ja rikolliset voivat ladata tietoja käyttäjän huomaamatta. Käytä vain omaa laturiasi laitteesi lataamiseen.
  • Vältä julkista wifiä. Jos tarvitset verkko­yhteyden julkisessa paikassa, käytä puhelimesi hotspot -toimintoa.
  • Suojaa tietoja kiinnostuneilta katseilta ja korvilta. Käytä tietokoneesi näytöllä fyysistä tietoturvasuojaa kahviloissa ja muissa julkisissa tiloissa. Työhön liittyvät ja muut luottamukselliset keskustelut on myös syytä käydä tiloissa, joissa ei ole ylimääräisiä korvapareja.

Kuvituskuva: Shutterstock