Memristori voitti insinöörien keksintökisan

Vuoden insinöörikeksinnöksi valittiin suomalainen Siru Ocean -memristori, joka on niittänyt mainetta myös Tuottava idea-kisan etelä-Suomen alueen kisassa. Kyse on Turun yliopistonWihuri Physical Laboratoryn tutkimusryhmästä, joka on kehittänyt professori Petriina Paturin johdolla mikrosiruihin liitettävän memsistorin. Siru Ocean nimellä kulkeva memsitori jäljittelee ihmisaivojen toimintaa ja voi tuoda tekoälyn mikrosirutasolle laitteisiin.

Turkulaiskeksintö jäljittelee ihmisaivojen toimintaa ja tuo tekoälyn mikrosirutasolle laitteissa. Tuottava idea palkitsemisen perusteina ovat ilmiselvä globaali kasvupotentiaali patentoidulle suomalaiselle keksinnölle sekä huomattavat vähentävät vaikutukset jatkuvasti kasvavaan datankäsittelyn energiatarpeeseen. Saman kisan loppuvoittajina historian saatossa on palkittu muun muassa yritykset Polar Electro, Ponsse,  Genelec ja Oura.

Kuva: Insinööriliitto/Janne Luotola, Insinööripalkitut 2024 Tampere 13.9.2024.

Tampereella jaettiin viime perjantaina myös insinööriliiton palkinnot, jossa vuoden insinööripalkinnoksi valittiin Siru Oceanin memristori.  Samassa tilaisuudessa  valittiin vuoden insinööri -palkinnon saajaksi insinööri ja Suojelupoliisin erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki. Hän on tunnettu muun muassa avointen lähteiden tiedustelusta ja vapaaehtoistyöstään tutkintaryhmä Bellingcatissa. Lisäksi Esa Santakallio sai elämäntyöpalkinnon

Vuoden insinööriteko -kategorian voitti Rauma Marine Constructionsin Decatrip-hanke, jossa luotiin maailman ensimmäinen vihreä meriväylä.  Toinen yleisön valitsema kategoria oli Vuoden kasvattaja, jonka voitti nuorille pelikasvatusta ja koodaamista opettava Incoach.

Insinööriliitto valitsi vuoden työantajaksi valittiin raadin päätöksellä Maanmittauslaitos. Raati piti perusteina modernia ja joustavaa työntekijäpolitiikkaa sekä hyvää yhteistyötä henkilöstön kanssa.

Gaalan aikana jaettiin lisäksi tunnustukset insinööriopiskelijoiden lopputöistä. Petri Tuominen sai tunnustuksen YAMK-työstään vetytalouden mahdollisuuksista Suomessa. Lisäksi Tuomas Heikkinen sai tunnustuksen AMK-työstään kyberturvallisuuden tekemisestä ymmärrettävämmäksi kansalaisille.

Lisää: Wihuri Physical Laboratory / Memsistori (LINKKI), Siru Ocean -video (LINKKI, Yoitube), Turun yliopisto tiedote 2022 (LINKKI),  Insinööriliitto (LINKKI) ja Tuottava idea (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock