Kuitu kasvatti televerkkojen investointeja

Suomessa toimivien teleyritysten investoinnit kiinteään verkkoon kasvoivat  voimakkaasti pääosin kuituasennusten ansiosta vuoden 2023 aikana verrattuna edelliseen vuoteen, kertoo Traficomin uusin tilasto. Sen sijaan televerkkobisnes kasvoi vain 2,7 prosenttia.

Suomessa toimivat teleyritykset investoivat vuonna 2023 kiinteään laajakaistaverkkoon huikeat 88 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Erityisesti valokuiturakentaminen kiihdytti kiinteän verkon investoinnit kasvuun.

”Yritysten aikaisemmin julkistamat valokuiturakentami-seen varatut satojen miljoonien eurojen rahoituspaketit alkavat nyt näkyä investointien määrissä”, toteaa Traficomin  erityisasiantuntija Leo Sievänen.

Vuonna 2023 kiinteän verkon aineellisten investointien yhteismäärä oli 385 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 205 miljoonaa euroa.

Kokonaiskasvusta matkaviestinverkon, kiinteän verkon sekä TV- ja radiotoiminnan yhteenlaskettu aineellisten investointien osuus kasvoi vuonna 2023 yhteensä 40 prosenttia ja ylsi 711 miljoonaan euroon, kun se vielä vuotta aikaisemmin oli 507 miljoonaa euroa.

Myös teletoiminnan investointiaste nousi ja oli aineellisten investointien osalta 20 prosenttia, kun vuonna 2022 se oli vastaavasti 15 prosenttia.  Investointiaste kertoo siitä, kuinka paljon investointeja tehtiin suhteessa liikevaihtoon. Teleyritykset siis tekivät aiempaa enemmän investointeja, vaikka liikevaihto ei kasvanut samassa suhteessa.

Matkaviestinverkkoon tehtyjen aineellisten investointien määrä kasvoi vuonna 2023 edellisestä vuodesta vain 6 %, ja niiden yhteismäärä oli 292 miljoonaa euroa. TV- ja radiotoiminnan investointien määrä kasvoi 32 %, ja investointien kokonaismäärä oli 35 miljoonaa euroa.

Teletoiminnan liikevaihto kasvoi viime vuonna kuitenkin vain 2,7 prosenttia, mutta oli edelleen hieman yli 3,5 miljardia euroa vuonna 2023. Vastaavasti matkaviestinverkon liikevaihto kasvoi kolme ja kiinteän verkon liikevaihto 5 prosenttia. Sen sijaan TV- ja radiotoiminnan liikevaihto laski 8 prosenttia vuodesta 2022.

Suomalaisoperaattoreista Elisa oli teletoiminnan liikevaihdolla mitattuna suurin teleyritys 37 prosentin osuudellaan. Telia Finlandin osuus  oli 29 ja DNA:n 23  prosenttia. Muiden teleyritysten yhteenlaskettu osuus teletoiminnan liikevaihdosta oli 11 prosenttia vuonna 2023.

Lisää: Traficomin keräämät teleyritysten investointi ja liikevaihtotiedot 2023 (LINKKI)

Kuva: Shutterstock