Suunnon urheilukelloihin tamperelaista sykeosaamista

Urheilumittareita valmistava Suunto on lanseerannut uuden sykevälianalytiikan, jonka luvataan mullistavan kestävyysurheilun intensiteetin seurannan ilman laboratoriotestejä. Menetelmä perustuu Tampereen yliopistossa kehitettyihin tutkimustuloksiin ja startup-yritys MoniCardiin.

Suunnon ZoneSense-teknologia perustuu tampereen yliopiston spin-off-yritys MoniCardin kehittämään menetelmään ja se on käytössä useissa Suunnon kelloissa reaaliaikaisena mittauksena sekä lisäksi saatavilla Suunto-kellosovelluksessa, kun treenataan sykevyön kanssa.

Suunto ja Tampereen yliopisto aloittivat yhteistyön syksyllä 2023, kun fysiikan professori Esa Räsäsen vetämä laskennallisen fysiikan tutkimusryhmä julkaisi menetelmän, jolla voi määrittää fysiologisia kynnysarvoja sykevälien ominaisuuksista ilman laktaatti- tai hengityskaasumittauksia.

Tutkimus julkaistiin Frontiers in Physiology -lehdessä ja siitä uutisoitiin laajasti. Nyt menetelmä on Suunnon ZoneSense-teknologian perustana. Taustalla on Business Finlandin rahoittama tutkimusprojekti ja uusi yliopiston startup-yritys MoniCardi Oy.

’’ ZoneSense on mullistava edistysaskel urheilijoille, jotka haluavat optimoida harjoittelunsa. MoniCardin kehittämän huipputeknologian avulla avaamme uusia ovia kestävyystreenissä’’, sanoo Janne Kallio, Suunnon digitaalisen ekosysteemin johtaja. Suunto on ensimmäinen yritys, joka ottaa tutkimuksemme käyttöön

Kestävyystreenissä jokaisen harjoituksen oikea intensiteetti on tärkeää optimaalisten tulosten saavuttamiseksi. Perinteisesti urheilijoiden on ollut vaikeaa seurata harjoituksen intensiteettiä tarkasti.

’’Sykevälisarjan ominaisuudet yhdistetään metabolisiin tiloihin kuten aerobisiin ja anaerobisiin kynnysarvoihin, mikä mahdollistaa urheilijoille rasitustasonsa ja intensiteettinsä tarkan mittaamisen ilman henkilökohtaista kalibrointia tai ulkoisia testejä’’, selvittää MoniCardin toimitusjohtajana toimiva Räsänen.

Lisäksi testausprotokollat kuten laktaatti- tai hengityskaasumittaukset ovat epäkäytännöllisiä päivittäisessä käytössä. Uusi teknologia vastaa näihin haasteisiin hyödyntämällä kehittynyttä sykevälianalyysiä harjoituksen aikana.

’’Tämä on merkittävä askel eteenpäin urheilukellojen sykeanalytiikan kehittämisessä ja tuo ison hyödyn kuluttajille, taustoittavat myös Tampereen yliopiston  fysiikan väitöskirjatutkijat Matias Kanniainen ja Teemu Pukkila, jotka kuuluvat MoniCardin perustajiin.

Startup-yritys MoniCardi perustettiin yliopiston spin-off -yrityksenä huhtikuussa 2024, Business Finlandin rahoittaman R2B-kaupallistamishankkeen ”MoniCardi – Monitoring of Cardiac Health Made Simple” kautta.

Lisää: Tampereen yliopiston tutkimusryhmä Quantum Control and Dynamics (LINKKI), Monicardi (LINKKI) ja Suunto (LINKKI)

Kuva: Suunnon uusi ZoneSense-teknologia perustuu Tampereen yliopiston ja tekniikan kaupallista varten perustetun MoniCardin menetelmään. Tekniikkaa voidaan käyttää ensimmäisenä Suunnon urheilukellojen kanssa kun käytössä on myös sykevyö. Kuva: Suunto.