Terästehdas SSAB:n Raahen tehtaille on rakennettu uudet laboratoriotilat, joka on näytemäärillä yksi Pohjoismaiden suurimmista. Uusi koko ajan toiminnassa oleva uusi päälaboratorio on osa valmistautumista fossiilittoman teräksen valmistukseen.
Täysin uuden automatisoidun spektraalilaboratorion kokoluokasta kertoo, että vuosittain analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä. Automaatiota ja laitteita ohjataan työasemien kautta, joita on valvomon lisäksi eri puolilla laboratoriota.
”Laboratoriotiloissa voidaan analysoida sekä raaka-aineita että tuotantoprosessin eri vaiheissa syntyvää materiaalia sekä tehdä tuotekehitykseen liittyvää tutkimusta,” kertoo SSAB:n Raahen tehtaan tehtaanjohtaja Jarkko Matkala.
Käyttöön on otettu aiempaan nähden paljon täysin uusia laitteita. Kehityslaboratorioihin on asennettu ja kalibroitu uusi instrumentoitu iskuvasara, joka on harvinainen laitekokonaisuus niin kansallisesti kuin laajemminkin. Sen avulla voidaan taltioida tarkasti koko materiaalin murtumistapahtuma.
Teräksen väsytystestausta tehdään puolestaan vetokoneella, jonka perustukset on paalutettu kallioon asti. Laitteen on oltava irrallaan rakennuksen rakenteista, jotta testaus ei aiheuta niihin resonointia.
Laboratoriossa on henkilökuntaa vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Näytteet tulevat tehtaalta putkipostisiltaa pitkin. Kaikkiaan uutta putkipostilinjaa on rakennettu tehtaalle noin kuusi kilometriä.
’’Uusissa tiloissa on huomioitu mm. pölynpoisto, äänieristys, valaistus, turvallisuus sekä erilaisten materiaalien varastointi ja kuljetusväylät. Jatkossa analyysejä voidaan tehdä vähemmillä välivaiheilla, kun laitteistoa uusitaan. Laitteet on lisäksi sijoiteltu niin, että ne on helppo huoltaa,” kertoo laboratoriopäällikkö Minna-Maarit Valkama.
Tehdasalueella sijaitsevat uuden päälaboratorion lisäksi tuotannon testauslaboratorio ja NDT (non destructive testing), kemialaboratorio, dimensiosuureiden kalibrointilaboratorio sekä näytteenoton valvonta ja ainestodistustoimistot.
Taustaa: SSAB on kehittänyt fossiilivapaan teräksen ja aikoo luoda fossiilivapaan arvoketjun kaivoksesta loppuasiakkaalle. Samalla poistamme suurelta osin oman toimintamme hiilidioksidipäästöt.
Kuva: Teräksen kemiallinen koostumus määritetään optisella emissiospektrometrillä (OES). Kuvassa robotti asettaa teräsnäytettä analysaattoriin. Kuva: Jaakko Mylly/SSAB