Miljoonaan mobiililaitteeseen suomalainen nanopinnoite

Suomalaisen yrityksen nanoinnovaatio löytyy pian yli miljoonasta kannettavasta tietokoneesta ja tabletista. Yritys ei ole nimennyt yritystä, mutta kertoo sen olevan yhden maailman johtavista mobiililaitteiden valmistajasta.  Pinnoite valmistetaan yrityksen Oulun tehtaalla.

Optitunen kehittämä Invisible Fingerprint -nanopinnoite parantaa mobiililaitteiden sormenjälkien, naarmujen, tahrojen ja lian kestävyyttä, mikä helpottaa laitteiden puhdistettavuutta sekä parantaa kuluttajakokemusta.

Suomalainen nanopinnoite poistaa myös valmistajalta pohjustusaineen käytön tarpeen, mikä helpottaa pinnoitusprosessia sekä tuo huomattavia hyötyjä, kuten kustannussäästöjä. Uudella pinnoitteella varustetut tietokoneet ja tabletit ovat kuluttajien saatavilla vuoden 2025 alusta.

”Tämä toimitussopimus on valtava edistysaskel Optitunelle. Ei ole jokapäiväistä, että kansainvälinen yritys, jonka markkina-arvo on miljardeja, luottaa näin paljon pieneen suomalaiseen kasvuyritykseen”, sanoo Optitune Oy:n toimitusjohtaja Jody Paulus. 

Optitune oli ensimmäinen, joka toi markkinoille fluorittoman polymeerin tähän käyttötarkoitukseen. ’’Pinnoite on vain nanometrien paksuinen ja se poistaa kokonaan pohjustustuotteen tarpeen, vähentää merkittävästi tarvittavien kemikaalien määrää ja siten pinnoitteen hiilijalanjälkeä”, Paulus jatkaa.

Uusi nanopinnoite  on yrityksen mukaan luokkansa paras hankauksen, kemikaalien ja lämpötilan vaihteluiden kestävyys varmistaa, että laitteet pysyvät pitempään puhtaana ja kestävät paremmin likaa ja sormenjälkiä. Vuonna 2022 lopulla sijoitusyhtiö Springvest kertoi  Optitunen pinnoitteita käyttävät jo monien suuryritysten, kuten taiwanilaisen Asusin ja kiinalaisyhtiö Lenovon.

Optitune on kehittänyt jo pitempään erittäin ohuita nanopinnoitteita metalli-, lasi- ja muovipinnoille omalla polysiloksaaniteknologiallaan, joita voidaan soveltaa elektroniikkalaitteiden  lisäksi esimerkiksi  kodin ja keittiön laitteissa sekä ilmanvaihtotuotteissa.  Yrityksen patentoituun tuoteportfolioon sisältyvät myös  joustavat muoviset pinnoitteet, metalli- ja lasipinnoitteet, valonhallintamateriaalit sekä optoelektroniikan materiaalit.

Kuva: Optitune (LINKKI). teknologia (LINKKI) ja yrityksen videoita pinnoitteen tehosta (LINKKI).

Päivitetty