Nyt sammuu 3G pääkaupunkiseudulla

Pian 3G-verkko siirtyy lopullisesti historiaan Suomessa, kun Telia sammuttaa kolmannen sukupolven verkkonsa Helsingissä ja sen ympäristökunnissa Espoossa ja Vantaalla. Muiltakin operaattoreilta 3G-verkkoa on ajettu alas eri puolilla Suomea. Verkot korvataan uudemmilla 4G- ja 5G-yhteyksillä.

Telialla 3G-verkon vuosi sitten käynnistynyt verkon alasajo on sujunut ongelmitta. Nyt jo vanhentunut ja vajaakäytössä ollut 3G-verkko suljetaan, koska uudempien 4G- ja 5G-verkkojen paremmat data nopeudet ja lisäkapasiteetti palvelevat paremmin asiakkaita.

Telian 3G-verkon liikenne on vähentynyt viime vuosina nopeasti. Samalla yrityksen 4G-verkon väestöpeittoa on samalla kasvatettu jo 99,95 prosenttiin, ja 5G-verkkokin tavoittaa jo yli 95 prosenttia suomalaisista.

”Neljän eri verkkosukupolven pyörittäminen on kallista ja tehotonta. 3G:ssä kulki enää noin prosentti mobiiliverkkojen dataliikenteestä, joten 3G:ssä käytetyistä taajuuksista on paljon enemmän hyötyä uudemmissa verkoissa”, sanoo Telian mobiiliverkoista vastaava johtaja Timo Hietalahti.

3G-verkko sammuu lokakuussa pääkaupunkiseudulla ensin eli 14.10.2024 Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Järvenpäässä, Keravalla, Tuusulassa ja Sipoossa sekä kuun lopulla 28.10.2024 Helsingissä . Samaan aikaan on käynnissä myös 3G:n alasajo Itä- ja Pohjois-Suomessa, jossa Telian liittymät toimivat Telian ja DNA:n yhdessä omistaman Suomen Yhteisverkko Oy:n rakentamassa ja ylläpitämässä verkossa.

Suomen Yhteisverkon keväällä käynnistynyt 3G:n sammutusohjelma on edennyt Kaakonkulmalta Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kautta Kainuuseen ja Lappiin. Telian lisäksi operaattorit ovat käyneet 3G-verkon lopetuksen osalta yritys- ja julkishallinnon asiakkaiden kanssa verkkomuutoksen aikataulua ja vaikutuksia.

3G-puhelimien lisäksi käytössä on ollut edelleen hyvinvointi ja muita 3G-vekkoon tukeutuneita hälytys- ja koneyhteyksiä esimerkiksi joissakin autoissa. Tarjolle jää silti edelleen hitaammat perustason 2G eli GSM-yhteydet, mutta niiden datayhteydet ovat erittäin rajatut nykysovelluksille.

Lisää: Uusiteknologia.fi:n aiemmat 3G-verkkoon liittyviä uutisjuttuja ja linkkejä operaattoreiden lopetussivuille (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock