Startup-barometri: Kasvuodotukset eivät näy henkilömäärissä

Suomen startup-yhteisön uusimman barometrin mukaan yritysten tunnelma vallitsevasta taloustilanteesta on positiivisen toiveikas. SE ei kuitenkaan ainakaan vielä näy startup-yhteisön mukaan henkilöstömäärissä tai yritysten arvioon oman taloudellisen tilanteen paranemisessa.

Suomen startup-yhteisön tuoreen barometrin mukaan alueen yritykset tiedostavat edelleen makrotaloudelliset haasteet, mutta ilmapiiri taloustilanteen ympärillä on toiveikas ja hiljalleen paranemaan päin.  Tämä vahvistaa elokuun alussa julkaistun edellisen barometrin tulokset.

Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad esitteli barometrin tuloksia torstaina Suomen startup-yhteisön järjestämässä taloustieteellisessä seminaarissa, FSC Economics Seminar. Talouden näkymiä esittelivät myös Laboren johtaja Mika Maliranta ja Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Tuuli McCully.

Yrityksiltä kysyttiin nyt asteikolla 1-5 yritysten taloudellista tilannetta, taloudellista ympäristöä, odotettavissa olevia työntekijöiden lukumäärän muutoksia sekä näkemyksiä liiketoiminnan kasvun esteistä.

“Odotukset talouskasvusta näkyvät barometrin tuloksissa, mutta harmillisesti rekrytointiaikeet ovat edelleen laskussa. Barometrin tulosten mukaan startup-yritykset keskimäärin kasvattavat henkilöstömääriään edelleen, mutta aiempaa hitaammin”, sanoo Zad.

Työntekijöiden määrää kuvaavat saldoluvut ovat laskeneet  edellisestä tarkastelujaksosta, ja ovat nyt alhaisimmillaan sitten vuoden 2022 alun. Tämä viittaa lomautuksiin ja irtisanomisiin. Työntekijämäärä on edelleen plus-merkkinen, mikä merkitsee sitä, että henkilöstömäärä kuitenkin yhä kasvaa startup-yrityksissä.

“Henkilöstömääriä kuvaavan saldoluvun lasku on harmillista, mutta täysin odotettavissa, kun startupit ovat aiempaa hieman varovaisempia investoidessaan kasvuun. Keskustelujen perusteella henkilöstömäärän väheneminen kohdistuu enemmän tukitoimiin, ei syväosaajiin, kuten kvanttiteknologia tai tekoälyosaajat. Niistä on edelleen kova puute”, Suomen startup-yhteisön yhteisöpä Startup-yhteisö ehdottaa uudenlaista verokannustinta, jotta suomalaisia pääomia saataisiin kanavoitua kasvuhakuisiin yrityksiin

Suomen startup-yhteisö ehdottaa myös Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi listaamattomien kasvuyritysten osakkeita koskevaan verotukseen muutosta, joka kannustaisi yhteisön mukaan sijoittajia etsimään kohteiksi kasvuhakuisia, innovatiivisia yrityksiä tai näihin sijoittavia rahastoja. Tavoitteena on houkutella pääomia uusien yritysten kasvuun ja lisätä kotimaista omistajuutta.

Lisää: Suomen startup-yhteisön barometri (LINKKI) ja muitakin tilastotietoja (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock