5G-verkko jo kaikissa Suomen kunnissa

Teleoperaattoreista Elisa kertoo tuoneensa 5G-verkkonsa jo jokaiseen Suomen kuntaan. Kyse ei ole kuitenkaan vielä täydellisestä kattavuudesta kaikkialla, joten yritys jatkaa kattavuuden laajentamista edelleen.

Alkusyksyn aikana Elisan 5G-verkko on avautunut viimeksi muun mussa Rääkkylään, Punkalaitumelle, Hailuotoon, Pomarkkuun, Karijoelle, Keiteleelle, Puolangalle ja Perhoon, joiden kanssa i kokonaiskattavuus on jo yli 95 prosenttia suomalaisista.

Silti 5G-verkko ei ole vielä saavuttanut lopullista laajuuttaan, vaan sen kattavuutta laajennetaan jatkossakin asiakkaiden tarpeiden mukaan. Sama tahti on myös muilla teleoperaattoreilla. Esimerkiksi Telian ja DNA:n yhteisen 5G-verkon laajennustyöt jatkuvat edelleen Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla, mutta Itä- ja Pohjois-Suomeen rakennettuna se  valmis uusimpien töiden jälkeen.

Sen lisäksi, että 5G-verkon kattavuus kehittyy edelleen, niin tekevät myös 5G-palvelut. Esimerkiksi Elisa otti jo vuoden 2021 kesäkuussa käyttöön niin kutsutun itsenäisen 5G-verkon, joka ei ole enää riippuvainen 4G-verkon tuesta.

’’5G-teknologian evoluutio muistuttaa aiemmin 4G:ssä nähtyä kehitystä. Vuonna 2018 lanseerattu ensimmäisen vaiheen 5G-verkko toi mukanaan ennätykselliset nopeudet, ja itsenäinen 5G parantaa yhteyden viivettä ja tasalaatuisuutta entisestään, mobiiliverkoista vastaava Elisan osastonjohtaja Tiina Höckert kertoo.

Tulevat 5G-teknologian myöhemmät kehitysvaiheet, kuten 5,5G eli 5G Advanced, ovat tulevaisuuden kokonaan uuden  6G:n kaltaisia ja keskittyvät verkkoyhteyden laadun ja kapasiteetin parantamiseen vaativissa käyttötapauksissa

Kuvituskuva: Shutterstock