Suomalaista saunahulluutta – kuumaksi vaikka aurinkoenergialla ja akuilla

Suomalaisen kylpytynnyri- ja saunavalmistaja Kirami haluaa olla ajassa kiinni uudella saunamallistollaan.  Sen uutuusmalliston sähkösaunan voi asentaa jopa paikkoihin, joihin sähköverkko ei yllä, koska siihen saa lisävarusteena vaikka aurinkopaneelit ja akut. Vieläkö kun mallin jätti-ikkunaan saisi integroitua  televisio- tai nettinäytön viihdekäyttöä varten olisi kyse todellisesta uutuudesta.

Kiramin uusien ulkosaunamallistojen tarina alkoi, kun yhtiön vetäjä Mika Rantanen alkoi miettiä ulkosaunojen tulevaisuuden kehityskulkuja. Näin synty yrityksen mukaan maailman ensimmäinen off-the-grid-sähkösauna.

’’Halusin tuoda valikoimiimme saunan, jonka materiaalit ja energiankulutus ovat niin kestävällä tasolla, että lyhyt saunahetki ei turhaan kuormita ympäristöä’’, Rantanen kertoo. Saunoihin voitiin valita tavallista pienemmät kiukaat, sillä niissä on tehokas lämpöeristys ja kolminkertaiset ikkuna- ja ovilasit.

Normaalisti sähkölämmitteiseen ulkosaunaan asennetaan 9 kilowatin kiuas, mutta suuremmassa M-mallissa on Harvian Deltan 3,6 kilowatin kiuas ja S-mallissa 2,4 kilowatin Harvia Delta. Uutuuksien perusmalli kytketään edelleen tavalliseen tapaan sähköverkkoon, mutta siitä on saatavilla myös ensimmäinen teollisessa valmistuksessa oleva vaihtoehto, johon kuuluu lisävarusteiset aurinkopaneelit ja akku.

Tämän off-the-grid-ratkaisun ansiosta saunaa voi käyttää myös paikoissa, joihin sähköverkko ei ulotu. Ja täysin ladatuilla akuilla saunaa voi käyttää noin 2–3 tuntia, mutta aurinkoisella säällä saunaa käyttöaika on 4–5 tuntia. Bluetooth-yhteys ja kännykkäsovellus on arvojen seurantaan.

Uudenlaiset aurinkokenno- ja akkusaunamallit ovat esillä Harvia-kiukaiden osastolla Stuttgartissa lokakuun Interbad-messuilla ja marraskuussa Piscine-messuilla Lyonissa. Lisäksi uutuudet ovat n siellä mukana sauna-alan Innovation Award 2024 -kilpailussa.

Kirami on ollut vuodesta 2021 lähtien osa Harvia-kiuaskonsernia, ja messuilla lanseerattava uusi logokin ilmentää tiukemmin Kiramin ja Harvian yhteistä taivalta. Kirami pystyy Harvian nimen kautta hyödyntämään paremmin kiuasmerkin maailmanlaajuista tunnettuutta.

Lisää: Kirami (LINKKI).

Kuva: Harvian Kiramin uudet saunat tarjoavat aurinkopaneeleilla ja täyteen ladatuilla akuilla jopa 4–5 tunnin käyttöajan. Säädöt ja seuranta tapahtuvat Bluetoothin kautta kännykkäsovelluksella.