Imatralle uusi nanopinnoitetehdas – akkuihin ja aurinkokennoihin

Nordic Nano Group Oy (NNG) kertoo avaavansa Imatralla tehtaan, jossa tuotetaan myrkyttömiä kiinteäelektrodisia akkukennoja ja aurinkoenergiaa kerääviä pinnoitteita. Yhtiö on aloittanut jo toimintansa Suomessa, mutta tuotanto pitäisi alkaa keväällä 2025 ja massatuotanto talvella 2026.

Valmistus käynnistyy Imatran Teppanalassa sijaitsevassa kiinteistössä, jota koskevan kaavamuutoksen kaupunki hyväksyi elokuussa. on tekemässä jo tuotannon ylösajon valmistelua sekä henkilöstön rekrytointia.

Nordic Nano Group kehitysprojektit asiakkaiden ja tutkimuskumppaneiden kanssa ovat jo käynnissä. Tehtaan alkuvaiheen tuotanto on kokonaan myyty etukäteen, kertoo yhtiö tiedotteessaan. Aikanaan yhtiön odotetaan työllistävän jopa satoja henkilöitä tulevina vuosina.

Yrityksen teknologiaa on viety uudelle tasolle erityisesti suomalaisen pinnoite- ja materiaalitutkimuksen avulla. tekniikkaa voidaan hyödyntää akkukennojen sekä energiaa keräävien ja reaktiivisten pinnoitteiden valmistukseen.

Uusia nanopinnoitteita voidaan asentaa rakennusten kattoihin, seiniin ja ikkunoihin, ja niiden kyky hyödyntää hajavaloa tarjoaa yrityksen mukaan merkittävän tehokkuusedun verrattuna markkinoilla oleviin ratkaisuihin.

”Teknologiamme yhdistää ympäristöystävällisyyden, teknisen ylivertaisuuden ja kilpailukykyisen hinnan tavalla, jota EU:n ulkopuolelta tuoduissa, subventoiduissa teknologioissa ei saavuteta,” kehuu tuotettaan NNG:n toimitusjohtaja Esa Parjanen.

Yhtiö haluaa haasaa globaalit, usein EU:n ulkopuolelta tuotavat vihreän teknologian ratkaisut erityisesti paremmin kestävillä, ympäristöystävällisillä ja kilpailukykyisesti hinnoitelluilla tuotteillaan.