Suomalaisen sähkömoottoripyörä Vergen tytäryhtiössä on synnytetty modulaarinen teknologia-alusta uusien sähköajoneuvojen toteuttamiseen. Ensimmäisen Donut Labin alustaa käytetään latvialaisen Orugan maastokäyttöön tarkoitetussa ajokissa, joka on sillä Helsingissä järjestettävässä startup-yrittäjien Slush-tapahtumassa.
Uuden teknologia-alustan kehittänyt Donut Lab on suomalaisen Verge Motorcyclesin tytäryhtiö, joka on saanut paljon suitsutusta maailmalla innovatiivisista ohjaus- ja mekaniikkaratkaisuistaan. Samalla se on tuomassa kaikki sähköajoneuvoon tarvittavat komponentit alan muidenkin toimijoiden saataville.
“Verge TS -pyörää kehittäessämme opimme miten vaikeaa ja hidasta sähköajoneuvojen rakentaminen perinteisillä mekanismeilla on. Tämä johtuu siitä, että ajoneuvot rakennetaan eri laitevalmistajien komponenteista, ja niitä ei ole suunniteltu toimimaan yhdessä”, kertoo Donut Labin toimitusjohtajana toimiva Marko Lehtimäki.
Donut Labin teknologia-alusta tarjoaakin valmistajille nyt kirjaston keskenään yhteensopivia komponentteja, joiden avulla voidaan valmistaa ennätysajassa uusia sähköajoneuvoja. Sille rakennetut ajoneuvot ovat yhtiön mukaan muita suorituskykyisempiä ja kevyempiä ja myös halvempia valmistaa. Esimerkiksi australialainen Hyper Q Aerospace hyödyntää jo Donut-alustaa sähköisissä ilma-aluksissaan.
Yksi Donut Labin teknologia-alustan eduista on myös sen skaalautuvuus erilaisiin käyttötarkoituksiin aina superautoista drooneihin ja erilaisiin mönkijlöihin.
Yksi uuden teknologia-alustan pääkomponenteista on Verge-moottoripyörän donitsimoottori, joka mahdollistaa muita sähkömoottoreita korkeamman suorituskyvyn kaikissa ajoneuvokategorioissa.
Lisäksi suoraan renkaaseen sijoitettava moottori poistaa tarpeen voimansiirrolle, tehden ajoneuvoista yksinkertaisempia, kevyempiä ja edullisempia valmistaa.
Muita Donut-alustan tärkeitä komponentteja ovat muun muassa akkumoduulit, tietokoneyksiköt sekä ajoneuvoa ohjaava ohjelmisto. Alustan komponentteja on saatavilla eri koko- ja suorituskykyluokissa, ja modulaarinen arkkitehtuuri takaa sen, että komponenteista voidaan rakentaa monipuolisesti erilaisia ajoneuvoja ja jopa robotteja.
Donut Labin komponentit toimivat erinomaisesti myös yksittäin, ja valmistaja voikin ottaa esimerkiksi donitsimoottorin osaksi perinteisin mekanismein rakennettua ajoneuvoa. Mutta varsinkin yhdessä ne muodostavat saumattoman kokonaisuuden ja varmistavat ennennäkemättömän suorituskyvyn.
“Haluamme asettaa uuden standardin sille, mitä sähköinen liikkuminen voi saavuttaa. Donut-alusta luo täysin uudenlaisia mahdollisuuksia lähes mihin tahansa teollisuudenalaan. Tulevaisuudessa alustaa hyödyntävät pääsevät valitsemaan haluamansa komponentit katalogista ja kytkemään ne yhteen standardiliittimillä, jonka jälkeen kaikki on valmista.”, kertoo yrityksen tuotejohtaja Ville Piippo hankkeen tiedotteessa.
Lisää: Donut Lab (LINKKI), Verge Motorcycles (LINKKI), Oruga (LINKKI) ja Hyper Q Aerospace (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi:ssä 16.11.2023 julkaistu uutinen Vergeen kehitetystä ohjausalustasta (LINKKI).
Kuva: Vergen tytäryhtiö Donut Labin elektroniikka-alusta