Suomalainen avaruusyritys keräsi kahdeksan miljoonaa euroa 51 tunnissa

Laajaa mikrosatelliittien verkostoa rakentava Kuva Space rakentaa järjestelmää, joka kuvaa koko maapalloa päivittäin molekyylitasolla hyperspektrikamerateknologian avulla. Yritys on kerännyt kasvusijoituspalvelu Springvestin kautta kaikkiaan noin 13 miljoonaa euroa sijoituksia kahdella rahoituskierroksella.

Kuva Spce on saanut Basic Ordering Agreement -statuksen, joka mahdollistaa hakemisen Naton avaamaan miljardikokonaisuuteen toimittamaan hyperspektripalveluita.  Vuonna 2023 perustettu Yhdysvaltain-tytäryhtiö Kuva US, Inc. on puolestaan solminut esisopimukset kolmen suuren yhdysvaltalaisen puolustusalan yrityksen kanssa.

Kuva Space Oy

“Enää eivät riitä avaruudesta käsin pistemäisesti otettavat raakakuvat, jotka saadaan käyttöön ehkä vasta viikkojen kuluttua ja joiden analyysi jää omalle vastuulle”, sanoo Kuva Spacen toimitusjohtaja Jarkko Antila.

Kuva Spacen teknologia on yhdistelmä mikrosatelliitteja sekä hyperspektrikuvantamista, joka tarjoaa tietoa myös siitä mihin ihmissilmä tai perinteiset optiset satelliitit eivät kykene: siis esimerkiksi tietoa aineiden ja esineiden materiaalista tai koostumuksesta.

Hyperspektrikuvantamisen idea on se, että jokaisella materiaalilla on tunnusomainen spektrivaste, jota tekoäly pystyy analysoimaan tunnistaakseen esimerkiksi kasveja, maaperän kuntoa tai päästöjä.

Kuva Space pyrkii muuttamaan tilanteen teknologiallaan, jonka tavoite on tarjota käsiteltyä tietoa ilmastonmuutoksen ja turvallisuuden hallintaan lähes reaaliajassa. Yhtiön tarpeen ovat huomanneet myös sijoittajat: kasvusijoituspalvelu Springvest on järjestänyt yhtiölle 1,5 vuoden sisällä kaksi osakeantia, jotka molemmat täyttyivät ennätysajassa.

”Alalla on aktiivisia kilpailijoita Euroopan ulkopuolella, emmekä voi jäädä kilpailijoista jälkeen”, Kuva Spacen Antila toteaa.

Yhtiön ensimmäinen kaupallinen satelliitti Hyperfield-1A laukaistiin kiertoradalle onnistuneesti elokuussa 2024, ja kaupallista dataa odotetaan saatavaksi vuoden 2024 loppuun mennessä.

“Sadan mikrosatelliitin järjestelmällä pystytään käytännössä digitalisoimaan koko maapallon pinta useita kertoja päivässä”, Antila havainnollistaa ja kertoo yhtiön varanneen vuoden 2026 alkuun laukaisupaikat kahdelle uudelle satelliitille.  Ja loppuvuodesta 2026 on tarkoitus laukaista seuraavat 10 uutta toisen sukupolven satelliittia kiertoradalle,

Uusista  Hyperfield-1B-satelliitit laukaistaan vuoden 2025 ensimmäisellä kvartaalilla ja vuonna 2026 kiertoradalle laukaistavien Hyperfield-2-satelliitit ovat jo suunnitteilla.

Kuva: Suomalaisen Kuva Spacen hyperspektrikuvaamiseen suunniteltu satelliitti on erittäin pieni ja: tulevien satelliittien paino tulee olemaan noin 60 kiloa eli yli 10 kertaa vähemmän kuin nykyisillä tieteellisillä hyperspektrisatelliiteilla. Näin ollen se on myös selvästi nopeampi ja halvempi valmistaa sekä laukaista.