Uudenlainen lääketieteellinen diagnostiikka, kirurgiset työkalut ja fotoniikkaan perustuvat terapeuttiset sovellukset voivat parantaa lähivuosina kuluttajien elämää. Tämä voi olla tuloksena uudessa VTT:n vetämässä PhotonMed-hankkeessa. Suomesta mukana on VTT:n lisäksi älykelloja valmistava Polar.
VTT:n koordinoima PhotonMed kiihdyttää tutkimusinnovaatioiden käyttöönottoa teollisessa tuotannossa. Mukana 39 kumppania yhdeksässä maassa. Se yhdistää koko tutkimus- ja toimitusketjun aina komponenttivalmistajista loppukäyttäjäyrityksiin, kuten urheilukelloistaan tunnettuun kotimaiseen Polarin.
Hanke on saanut 32 miljoonan rahoituksen EU:n ChipsJU:lta ha kansallisilta rahoitusorganisaatioilta.
PhotonMed-projektissa validoidaan loppukäyttäjäyritysten johtamien 16 pilottitapauksen kautta. Niissä käytettäviin fotoniikan teknologioihin kuuluvat valonlähteet, integroitu optiikka, kuituoptiikka, pakkaustekniikat, mikrofluidistiikka ja lukijalaitteistot.
’’PhotonMed-projektilla pyritäänkin kuromaan kuilua umpeen ja vauhdittamaan kaupallistamista luomalla teollisten toimitusketjujen rakenteita ja hyödyntämällä pilottilinjan T&K-mallia”, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Jussi Hiltunen.
Hänen mukaansa perinteisesti tutkimuksen ja valmistuksen välinen kuilu on ollut merkittävä este fotoniikan innovaatioiden käyttöönotolle lääketieteellisissä sovelluksissa. Yhdessä lakisääteisten hyväksyntäprosessien kanssa markkinoille saattaminen kestää vuosia, mikä johtaa Hiltusen mukaan korkeisiin kustannuksiin.
Pilottilinjan toimintamallia ja eri toimijoiden tutkimusinfrastruktuureja hyödyntävä PhotonMed pyrkii varmistamaan, että uudet teknologiat täyttävät tiukat sääntelyvaatimukset, mikä auttaa yrityksiä viemään tutkimus- ja kehitystyön saavutuksia tuotantoon aiempaa nopeammin.
”Puettavan teknologian edelläkävijänä pidämme PhotonMed-projektia erittäin kiinnostavana. Odotamme innolla, millaisia fotoniikan tutkimustuloksia voitaisiin tuoda uusina ominaisuuksina urheilu- ja kuntoilukelloihimme sekä hyvinvointiratkaisuihimme”, sanoo Polarin tutkimus- ja kehitysjohtaja Ismo Savikoski.
Yksi PhotonMedissä ratkaistavista haasteista on tarve miniatyrisoida eli kutistaa komponenttien kokoa integroitua fotoniikkaa hyödyntävissä laitteissa. Tämä houkuttelee valmistajakumppaneita, kuten saksalaista ficonTEC-yhtiötä.
”Tavoitteemme on kehittää ja ottaa käyttöön automatisoituja tuotantomenetelmiä, jotka tehostavat fotoniikkaan liittyvien lääkinnällisten laitteiden monimutkaisia kokoonpanoprosesseja, mikä nostaa tehokkuuden ja luotettavuuden uudelle tasolle”, sanoo saksalaisen ficonTECin tutkimus- ja kehitysjohtaja Moritz Seyfried.
PhotonMedin odotetaan helpottavan myös komponenttien kehitys- ja valmistusprosesseja.
”Surfixia PhotonMed tukee määrättyjen komponenttien ja prosessien kehittämisessä, mikä nostaa teknologista ja tuotannollista valmiustasoamme. Odotamme, että PhotonMed auttaa meitä kohti onnistunutta tuotelanseerausta ja helpottaa tulevaisuuden tuotekehitystä”, sanoo hankkeesa mukana olevan hollantilaisen Surfix Diagnosticsin operatiivinen johtaja Arthur Blom.
Kuva: VTT:n kehitysvaiheessa oleva optinen anturi henkilökohtaiseen terveydentilan seurantaan. Anturi on integroitu joustavaan älylaastariin (LINKKI, uutinen 2024).