Oulun yliopiston 6G-tekniikoita tutkivat professorit Aarno Pärssinen ja Mika Ylianttila ovat saaneet teknologiajärjestö IEEE:n arvostetun Fellow-tunnustuksen. Aiemmin IEEE Fellow-arvonimen on saanut Suomessa vain kolmisenkymmentä henkeä Martti Tiurista Yrjö Neuvoon ja Antti Räisäsestä CWC-laboratorion professori Matti Latva-ahoon.
Suomessa Oulun yliopiston CWC-laboratorio (Centre for Wireless Communications) on keskittymä, jossa on jo viisi IEEE Fellow -jäsentä. Uusista arvonimen saaneista Aarno Pärssinen toimii professorina CWC:llä Radioteknologiat-yksikössä ja Mika Ylianttila Verkot ja järjestelmät -yksikössä.
Pärssinen että Ylianttila työskentelevät Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelmassa. Oulun tietoliikenneosaajista ovat viime vuosina nimityksen ovat saaneet professorit Matti Latva-aho (2024), Guoying Zhao (2022), Mehdi Bennis (2021), Markku Juntti (2020) ja aiemmin Matti Pietikäinen (2011). Nyt nimettyjen joukossa ei ollut Pärssisen ja Ylianttilan lisäksi muita suomalaisia.
Oulun yliopistolla professori Pärssinen johtaa radiotekniikan (RF) tutkimusryhmää, joka keskittyy alan eri teknologioihin integroiduista RF-piireistä ja antenneista kokonaisiin RF-järjestelmiin. Keskiössä on 6G ja esimerkiksi RF-mittaustekniikat ja algoritmit. Hänen IEEE Fellow-nimityksensä liittyy innovaatioihin liittyen suoramuunnos ja digitaalisiin RF-lähetin-vastaanottimiin ja laitteistorajat huomioivaan radiojärjestelmäsuunnitteluun.
Pärssisen varhaiset saavutuksensa liittyvät 3G-vastaanottimiin ja myöhempiin tekniikoihin digitaalisissa RF-lähetin- ja vastaanotinarkkitehtuureissa. Ne ovat olleet nykyisen tutkimukseni perusta. Osana Nokia Research Centerin tiimiä hän oli myös yksi alkuperäisistä keksijöistä Bluetooth low energy -laajennuksessa, jota nykyään kutsutaan nimellä BT LE.
Ja viimeisten kymmenen vuoden aikana Oulun yliopistossa Pärssinen on laajentanut ja syventänyt CWC-laboratorion RF-tutkimusta ja osallistunut uusien 5G- ja 6G-teknologioiden kehittämiseen mmW-spektristä 300 GHz:iin asti.
Professori Ylianttila johtaa puolestaan Oulussa puolestaan tietoliikenneverkkojen tietoturvan, luottamuksen ja yksityisyydensuojan NetSEC-tutkimusryhmää, joka kehittää esimerkiksi tekoälyavusteisten tietoliikennejärjestelmien tietoturvaa. Ylianttila on ohjannut 16 väitöskirjaa pääohjaajana, yli 90 diplomityötä.
Ylianttila on Googlen Scholarin mukaan Oulun yliopiston 30:n siteeratuimman tutkijan joukossa. Hän on lisäksi tutkimusryhmineen käsitellyt yli 200:ssa vertaisarvioidussa tutkimusjulkaisussa esimerkiksi ohjelmisto-ohjattuja verkkoratkaisuja, mobiiliverkkojen reunalaskentaa, lohkoketjutekniikkojen hyödyntämistä, esineiden Internetin (IoT) ratkaisuja, ja niiden tietoturvaa, sekä arvioinut näiden yhteisvaikutuksia suorituskykyyn ja energiakulutukseen 5G- ja 6G -järjestelmien vaatimuksissa.
Viime aikoina Ylianttilan ryhmä on keskittynyt hajautettujen tekoälymenetelmien tietoturvan tutkimukseen. Siinä huomioidaan uusien tekoälymenetelmien mukanaan tuomat haavoittuvuudet, ja se miten niitä vastaan voidaan suojautua lisäämällä järjestelmän sisäisiä puolustusmekanismeja.
Lisää: IEEE Fellow 2025- (LINKKI, pdf), vuosien varrelta Suomen IEEE Fellow -nimetyt (LINKKI) ja aiemmat IEEE Fellow-nimitysuutiset Uusiteknologia.fi:ssa (LINKKI).