Winter Satellite Workshop 2025: Nasan tasoista avaruustekniikkaa esille

Espoon Dipolissa järjestetään 21.–23. tammikuuta Aalto-yliopiston Winter Satellite Workshop, jossa on mukana yli 300 esitystä, työpajoja ja tapaamisia. Näyttely-osuudessa on  40 yritystä ja insituutiota. Kaikkiaan tapahtumaan odotetaan noin 1500 kävijää ja lisäksi tapahtuman allekirjoitetaan useita yhteistyösopimuksia.

Aalto-yliopistontapahtuma lupaa koota yhteen avaruusteknologian asiantuntijat, yritykset, tutkijat ja opiskelijat keskustelemaan ajankohtaisista aiheista nopeasti kehittyvällä avaruusalalla.  Tapahtuman puheet ja työpajat käsittelevät järjestäjien mukaan erityisesti uutta avaruutta, kaukokartoitusta ja avaruuden kestävää käyttöä sekä satelliittitehtäviä, satelliittialustojen kehittämistä, avaruustieteitä ja -instrumentteja.

Kuva: Aalto-yliopisto on järjestänyt Winter Satellitte -tapahtuman jo aiemminkin.

”Avaruusalalla tapahtuu tällä hetkellä todella paljon. Alan yritystoiminta kasvaa ja osaajia tarvitaan yhä enemmän. Suomi päivittää myös avaruusstrategiaansa, mikä on iso asia myös alan kasvavalle yritystoiminnalle ja mahdollistaa uusien innovaatioiden kehittämisen kestävämmän avaruustoiminnan puolesta”, Aalto-yliopiston professori ja tapahtuman vetäjä Jaan Praks kertoo.

Dipoliin kokoontuu pohjoismaiden ja Baltian maiden keskeiset avaruusklustereiden edustajat, avaruuspolitiikan vaikuttajat ja asiantuntijat. Konferenssissa juhlitaan myös Suomen 30-vuotista jäsenyyttä Euroopan avaruusjärjestö ESA:ssa.

Suomi tekee tapahtumassa muutenkin historiaa, kun elinkeinoministeri Wille Rydman allekirjoittaa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Artemis-sopimuksen. Siinä sitoudutaan yhteisiin pelisääntöihin toimimisesta ulkoavaruudessa, eli Kuussa, komeetoilla ja asteroideilla sekä Kuun ja Maan kiertoradoilla aina Marsiin asti. Lisäksi monet suomalaiset toimijat sitoutuvat Zero Debris -sopimuksella vähentämään avaruusromua.

Allekirjoitustilaisuus järjestetään tiistaina 21. tammikuuta kello 14.30, jonka jälkeen on paneelikeskustelu klo 15 alkaen. Keskustelemassa ovat EU-komission puolustusteollisuudesta ja avaruusasioista vastaavan osaston apulaispääjohtaja Christopher Kautz, Euroopan unionin avaruusohjelman johtaja Rodrigo da Costa, ESA:n yhteys- ja viestintäturvallisuusjohtaja Laurent Jaffart ja Suomen avaruusohjelman vetäjä, työ- ja elinkeinoministeriön Tero Vihavainen. Lisäksi alustuksen tapahtumassa pitää myös Nasan Heliofysiikan tutkimuslaitosta johtava Antti Pulkkinen.

Aalto-yliopiston Winter Workshopissa saa jatkoa myös ESA:n yrityshautomotoiminta ESA BIC Finland, kun Aalto-yliopisto allekirjoittaa uuden ESA PhiLab sopimuksen. Sen kautta toimintoja koordinoi Aalto-yliopisto Suomessa ja lisäksi mukana ovat myös Ilmatieteen laitos, Maanmittauslaitos ja Vaasan yliopisto.

Avaruusjärjestöä ESA:n kehittämän ja rahoittaman teknologian kaupallistamiseen keskittyvän konseptin kautta suomalaisille avaruustoimijoille kanavoituu yli 10 miljoonaa euroa rahoitusta.

Lisää: Winter Satellite Workshop 21.-23.1.2025  (LINKKI) ja ohjelma (LINKKI)

Kuvituskuva: Euroopan avaruusjärjestö etsii startupeja  20.11.2024 (LINKKI).